Podnikatelé letí jednat do Turecka, lukrativní je hlavně pro strojaře

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček, kandidát strany na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, vystoupili 25. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček, kandidát strany na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, vystoupili 25. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Zdroj: ctk

Letošní první podnikatelská mise Hospodářské komory zamíří do Istanbulu a Ankary. O možnostech obchodní spolupráce budou čeští a turečtí podnikatelé diskutovat na dvou setkáních. Desítka českých podnikatelů doprovází na cestě 13. až 16. ledna předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka.

Turecký trh je pro český byznys jedním z nejperspektivnějších, uvedla Hospodářská komora. „Nejen že se jedná o prioritní zemi dle vládou schválené Exportní strategie, ale z čistě pragmatického hlediska jde rovněž o logisticky dostupnou destinaci, se kterou máme značné zkušenosti a která nadále skýtá možnosti odbytišť pro řadu strojírenských výrobků,“ uvedl viceprezident HK Bořivoj Minář.

Podle něj jsou perspektivním oborem v Turecku strojírenství a energetika, kde již několik let české firmy úspěšně zajišťují dodávky investičních celků. „Ostatně nejen těmto odvětvím je přizpůsobena skladba naší mise - zastoupen je v ní také finanční sektor a nechybí ani zástupci české vědy a výzkumu,“ dodal Minář.

Sledujte Euro E15 TV s prezidentem Hospodářské komory:

Vladimír Dlouhý: Povinná registrace pomůže podnikatelům i státu

Podnikatelé se ve středu představí na Česko-tureckém podnikatelském workshopu v Ankaře, který organizuje Hospodářská komora ve spolupráci s DEIK - Radou pro zahraniční vztahy a českým velvyslanectvím. Den poté je čekají bilaterální jednání v Istanbulu v rámci Česko-tureckého podnikatelského fóra.

Hamáček bude v Ankaře jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a s předsedou parlamentu Cemilem Çiçekem. V Istanbulu se zúčastní kulatého stolu o syrských uprchlících v Turecku a setká se s ekumenickým patriarchou Bartolomějem I. a se starostou města Kadirem Topbaşem.

V delegaci doprovázející předsedu Sněmovny do Turecka měl být původně i předseda opozičního hnutí Úsvit Tomio Okamura. Po jeho kontroverzní výzvě k venčení psů a vepřů kolem mešit ho ale Úsvit v delegaci nahradil poslancem Milanem Šarapatkou. Ten se už předtím od Okamurových protiislámských názorů veřejně distancoval.