Podpory se propíjejí v hernách, zjistila kontrola na Šluknovsku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Josef Vostarek

Při rozsáhlé páteční kontrole barů a heren v Rumburku na Děčínsku odhalili úředníci s policisty 14 lidí zneužívajících sociální dávky. Popíjeli alkohol a hráli na automatech. Odebrat dávky úředníci těmto lidem nesmí, mohou jim je ale vyplácet poukázkami nebo každodenní malou částkou. Do akce se zapojilo 42 úředníků a policistů, kteří zkontrolovali celkem 150 lidí.

„Prověřili 15 heren v Rumburku a tři v Jiříkově, přes dvě desítky restauračních zařízení a nočních barů v obou městech, dvě rumburské zastavárny a více než 150 osob,“ řekla Doušová. Kromě 14 lidí zneužívajících dávky našli kontroloři i čtyři mladistvé, kteří popíjeli alkohol. Dvěma z nich bylo 12 let. Nesrovnalosti se našly i v provozu zastaváren, které vůbec neevidovaly vykoupené zboží a braly si ho i od nezletilých.

Při kontrole sociální pracovnice poznaly několik svých klientů, například třiadvacetiletou ženu, na jejíž výchovu čtyřleté dcery dohlíží soud. Holčička v té době spala doma bez dozoru, uvedla mluvčí. Podle sousedů to je běžné. Ročního syna už ženě soud odebral a svěřil ho do péče otce.

Ve Šluknovském výběžku panuje od srpna sociální napětí. Starousedlíci opakovaně protestují proti rostoucí kriminalitě. Rozbuškou byly dva ozbrojené útoky Romů na místní obyvatele.