Pohřešovaný děkan se objevil ve Varnsdorfu

Děkan plzeňské právnické fakulty Květoslav Růžička

Děkan plzeňské právnické fakulty Květoslav Růžička Zdroj: Sedmicka, Miroslav Chaloupka

Děkan plzeňské právnické fakulty Květoslav Růžička se našel. Dnes se objevil ve Varnsdorfu na policejní služebně. Zatím se neví, jak se tam dostal, uvedl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Více prý bude vědět až odpoledne po lékařském vyšetření, kterému se musí hledaný muž podrobit. Růžička o sobě nedal vědět od 18. listopadu, kdy odešel ze svého bydliště v Praze.

Růžička stojí od loňského října v čele fakulty, kterou před časem zasáhla aféra s rychlostudenty. Před několika týdny ztratila právo udělovat titul JUDr., za což vinil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) právě Růžičku. Podle ministra Růžička selhal jako manažer, protože se nedohodl na spolupráci se svým loňským protikandidátem Karlem Eliášem, jenž stejně jako Růžička patřil k reformnímu křídlu na fakultě.

Růžičkovo jméno se objevilo také v souvislosti s případem firmy Diag Human, která s Českem vede spor kvůli obchodu s krevní plazmou a kde byl jedním z rozhodců. Ti v roce 2008 společnosti přiznali firmě náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří.