Policejní razie v CzechInvestu se týká tendru na vyhledávání nemovitostí

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: Profimedia

Protikorupční policie od rána prohledává pražské sídlo agentury CzechInvest, která má na starost evropské dotace a láká do Česka investory. ČTK informaci bez dalších podrobností potvrdil náměstek protikorupční policie Emil Kračmar. Mluvčí ministerstva průmyslu Veronika Forejtová sdělila, že razie se týká sporné zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory.

Opoziční ČSSD v červenci upozornila, že se Křížek snažil v tichosti zprivatizovat jednu z hlavních činností této státní instituce, která do Česka láká investory a na starost má také evropské dotace.

„Ředitel Křížek se pokusil outsourcingem vyvést správu, aktualizaci a zpracování nabídky průmyslových nemovitostí pro investory prostřednictvím databáze nemovitostí. Tuto činnost se pokusil převést 21. června na firmu Glafin bez toho, aby proběhlo řádné veřejné výběrové řízení,“ stojí ve zprávě ČSSD.

Výběrové řízení bylo podle mluvčí CzechInvestu Štěpánky Filipové po právní stránce v pořádku a Glafin zvítězil mimo jiné kvůli nejnižší nabídnuté ceně. „Na základě negativní medializace se ale firma Glafin rozhodla od plnění veřejné zakázky odstoupit. V dopise, který CzechInvestu poslala, uvádí, že tento krok podniká ve snaze ochránit své klienty před uměle vyvolanou negativní publicitou,“ sdělila v červenci ČTK Filipová.

Zadávací řízení nakonec zrušil i CzechInvest. „Po zvážení celé situace se zadavatel rozhodl zrušit celé zadávací řízení,“ uvedla Filipiová. Agentura tak podle ní učinila v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, který umožňuje zadavateli zadávací řízení bez odkladu zrušit, pokud vybraný uchazeč odmítl uzavřít smlouvu.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) kvůli těmto informacím pověřil před třemi týdny svého náměstka Martina Frélicha, aby prověřil vypsání veřejné zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory.

Audit podle Forejtové zatím neprokázal přímá pochybení generálního ředitele Křížka ani porušení zákona o veřejných zakázkách. Kuba zároveň nařídil provést analýzu elektronického procesu vypsání tohoto výběrového řízení. Její výsledek MPO zatím nemá k dispozici.

„Informace o tom, že na CzechInvestu zasahuje protikorupční policie, je pro mě signálem, že mé předešlé kroky byly správné, a prokáže-li se, na základě vyšetřování policie nebo mnou zadaného auditu, trestně-právní odpovědnost generálního ředitele CzechInvestu, samozřejmě ho okamžitě odvolám,“ sdělil dnes ČTK Kuba.

Podle Křížka nebyl zatím žádný z pracovníků agentury z ničeho obviněn. Zaměstnanci CzechInvestu podle něj spolupracují s policií, aby mohla případ řádně vyšetřit. „A aby i některé informace, které se objevily v předchozích negativních kampaních, byly tímto jednou provždy vyvráceny,“ uvedl Křížek.

V devět hodin ráno přišlo do sídla CzechInvestu několik policistů a část zaměstnanců opustila budovu. Před sídlem agentury od rána stály tři civilní vozy s označením policie za předními okny. Policisté do budovy CzechInvestu přinesli několik prázdný papírových pytlů.

„Byly vypnuty všechny elektronické systémy CzechInvestu i web agentury. Část zaměstnanců proto pracuje z domova,“ řekla ČTK mluvčí CzechInvestu Filipová. V této chvíli ale podle ní policisté neprohledávají kanceláře.

Podle serveru Česká pozice detektivové požádali zaměstnance divizí investic, regionů a auditu, aby se nedotýkali svých počítačů. Křížek nechtěl tuto informaci komentovat. „CzechInvest i v tuto chvíli funguje normálně a veškeré jeho funkce jsou standardně zachovány,“ uvedl pouze.