Policie obvinila dva lidi z Lesní správy Lány, kvůli veřejným zakázkám

Policie zasahovala u lesní správy lánské

Policie zasahovala u lesní správy lánské Zdroj: Daniel Černovský

Lesy České republiky
Žákova hora
Jeseníky
Policie zasahovala u lesní správy lánské. Na fotografii Vratislav Mynář
Policie zasahovala u lesní správy lánské. Na fotografii Vratislav Mynář
12
Fotogalerie

Policie obvinila dva z trojice lidí zadržených v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správy Lány. Třetí zadržený byl propuštěn, řekla dnes pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Lánská lesní správa je příspěvkovou organizací kanceláře prezidenta.

"Dvě osoby z oněch tří zadržených byly obviněny, třetí osoba byla propuštěna ze zadržení," řekla Bradáčová. Obviněná dvojice podle Bradáčové čelí stíhání za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, vyšetřování se týká tendrů Lesní správy Lány. Mezi zadrženými byl podle informací také ředitel lánské lesní správy Miloš Balák. Zda byl také obviněn, není jasné.

Policie ve středu v souvislosti s případem prováděla domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde. Vyšetřovatelé pracovali mimo jiné v budově Lesní správy Lány.

V kauze by podle serveru Blesk.cz mohlo jít o tendr na obnovu břehů v okolí Lán za 60 milionů korun. Sanace se týkala například břehů u vodní nádrže Klíčava, která zásobuje pitnou vodou Kladensko. Obnova břehů by měla pokračovat. Podle údajů v registru smluv byla na začátku května mezi lesní správou a stavebními firmami Syner a Energie podepsána smlouva na zabezpečení svahových deformací v údolí nádrže.

Zakázka se týká také zalesnění svahů. Práce mají vyjít na více než 191 milionů korun bez DPH a skončit v říjnu 2018. Kladenská firma Energie stavební a Báňská měla na starosti také první etapu revitalizace břehů, která podle údajů z registru měla vyjít na více než 68 milionů korun bez DPH.

Podívejte se na zásah policie v Lesní správě Lány

Video placeholde
Policie zasahovala v lánské oboře: Dohlížel na to i kancléř Mynář • Jan Jedlička

Výhrady k hospodaření Lesní správy Lány měl v minulosti Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře, která se týkala období mezi roky 2007 a 2011. Podle výsledků kontroly se příspěvková organizace v některých případech nedržela zákona o veřejných zakázkách, když některé tendry rozdělila na několik menších.

Postupovala tak například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.