Policie obvinila v kauze CzechInvestu bývalého člena vedení

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: profimedia.cz

Policie obvinila bývalého ředitele divize investic státní agentury CzechInvest Radka Šoltyse. Policisté se ale podle deníku zajímali o Šoltyse například v souvislosti s nákupem IT vybavení nebo výdaji za semináře.

Státní zástupce Tomáš Bláha zatím neupřesnil, z jakého činu byl Šoltys obviněn. CzechInvestu se ale prý týkají další podezření, jak uvádí server ihned.cz

„Dokud se to nevyšetří, nemám k tomu co říct,“ reagoval na obvinění Šoltys. Kromě něj detektivové obvinili ještě jednoho, zatím neznámého člověka. Státní zastupitelství nyní čeká, až si obvinění oficiálně převezmou rozhodnutí. „Do té doby nebudeme nic upřesňovat,“ řekl Bláha.

Obvinění Šoltyse je podle státního zástupce Bláhy jen dílčí kauzou kolem CzechInvestu. Údajně se tam rozpletá daleko víc podezření. „Tohle je jenom pobočná část,“ prohlásil Bláha.

CzechInvest v hledáčku kriminalistů

Média již dříve zmínila několik údajně podezřelých zakázek státní agentury. Zhruba před rokem prohledali kanceláře CzechInvest kriminalisté, kteří si pak odnesli dokumenty i datová média. Kvůli pochybení v tendru na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory krátce poté odvolal bývalý ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka.