Policie odložila vyšetřování vojenských ubytoven

Vojáci

Vojáci Zdroj: archiv

Protikorupční policie tento týden odložila vyšetřování Armádní Servisní, která spravuje vojenské ubytovny, pro podezření z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality vyšetřoval skutečnost, že Armádní Servisní si v roce 2012 najala firmu na úklidové a recepční práce bez výběrového řízení a antimonopolní úřad jí za to udělil nebývale vysokou pokutu.

„Šetřením a prověřováním nebylo zjištěno spáchání trestného činu,“ konstatoval detektiv Bronislav Palásek. Informaci serveru E15.cz potvrdila i asistentka ředitelky Armádní Servisní Dagmar Kynclové Olga Merxbauerová.

Z verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyplývá, že musí zaplatit pokutu čtyři miliony korun. Je to jedna z nejvyšších pokut, kterou kdy státní instituce musela zaplatit. Verdikt je pravomocný, ale Armádní Servisní se proti verdiktu Úřadu na ochranu hospodářské soutěže už v prosinci loňského roku odvolala ke Krajskému soudu v Brně. „Jednání u soudu ještě nebylo nařízeno, ale obdrželi jsme rozhodnutí o odkladném účinku,“ uvedla Merxbauerová.

Šlo o naléhavý případ?

Armádní Servisní si v polovině roku 2012 bez výběrového řízení najala na úklidové a recepční práce olomouckou firmu Bartoň a partner. Předtím se třikrát neúspěšně snažila dodavatele vybrat v tendru a zadávací řízení sama zrušila. Jenže smlouvu s firmou Bartoň a partner napadla brněnská společnost Gelst. Z jejího popudu začal vše šetřit ÚOHS. Argument, že šlo o naléhavý případ, a proto byl využit princip jednacího řízení bez uveřejnění, ale ÚOHS neuznal.

„Zadavatel se dopustil správního deliktu tím, že nedodržel postup stanovený zákonem o veřejných zakázkách… …Postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ stojí v verdiktu ÚOHS.

Kvůli kontraktům Armádní Servisní (dříve Správy vojenského bytového fondu) protikorupční policie už přes rok stíhá bývalé šéfy této instituce Romana Hoštu a jeho nástupce Petra Dubravského. Někdejší manažeři se měli podle detektivů provinit mimo jiné tím, jaká kritéria upřednostňovali při výběru firem na úklid, dodávky tepla či obsluhu vodovodů.

V zakázkách hrála klíčovou úlohu výška sankce za neplnění smluv – budoucí vítězové nabírali body v hodnocení tak, že pokuty zvyšovali do abnormální výše. Ovšem kroky Romana Hošty na rozdíl od zmiňované zakázky na úklidové a recepční práce antimonopolním úřadem prošly bez potíží; armádní instituce za ně žádnou pokutu nedostala. Přesto jej policie stíhá.

Neměli bychom řešit zakázky za milion