Policie se zatím bez odezvy pokouší kontaktovat Babiše mladšího

Jan Ptáček

Jan Ptáček Zdroj: Profimedia

Policie se pokouší o navázání přímého kontaktu s Andrejem Babišem mladším poté, co napsal e-mail serveru Seznam Zprávy, kde žádal o kontakt s vyšetřovateli svého údajného únosu. Snaha je zatím bez odezvy, uvedl na tiskové konferenci ředitel pražské policie Jan Ptáček. Když se letos dříve policie zabývala údajným únosem syna premiéra Andreje Babiše (ANO), nezjistila skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, dodal na briefingu, v jehož závěru nedostali novináři možnost klást doplňující otázky.

Na základě reportáže Seznamu, kde Babiš mladší tvrdil, že byl unesen na Krym, zahájila policie znovu úkony trestního řízení. „Pro podezření ze spáchání trestného činu zavlečení,“ uvedl Ptáček. Policisté podle něj po Babišovi mladším nikdy nepátrali, protože nemuseli. "Byli v pravidelném kontaktu s jeho advokátem a informace o jeho pobytu v zahraničí průběžně ověřovali," uvedl. Babiš mladší se nyní zdržuje ve Švýcarsku.

Policie intenzivně pracuje na prověření nových informací, mezi které patří i e-mail, kde Babiš mladší usiluje o kontakt s policií, dodal. „Od včerejška (čtvrtka) se pokoušíme o navázání přímého kontaktu s pisatelem. Podle aktuálních informací je tento kontakt do současné doby zatím bez odezvy,“ řekl Ptáček.

Ptáček zdůraznil, že Babiš mladší je v různém procesním postavení v případu dotace na farmu Čapí hnízdo a v případu jeho údajného únosu. „V kauze Čapí hnízdo je v pozici obviněného, kdežto v druhém zmiňovaném případě je oznamovatel a mohl by být i osobou poškozenou,“ uvedl. Vyšetřovatelé obou případů podle něj spolu komunikují.

Čapím hnízdem se zabývají nadále vyšetřovatelé krajského ředitelství pražské policie. „K posouzení psychického stavu obviněného byl před několika měsíci přibrán soudní znalec, jehož posudek je důležitý pro další průběh trestního řízení,“ konstatoval Ptáček. Premiér tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií.

Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím považuje průběh vyšetřování v kauze Čapí hnízdo za zcela standardní. Provádění jednotlivých úkonů trestního řízení, včetně výslechů, je podle něj věcí taktiky vyšetřování. „V případě výslechu Andreje Babiše mladšího je postup komplikován jeho pobytem v cizině,“ řekl s tím, že výslech musí zajistit mezinárodní právní pomoc a musí mu předcházet zpracování znaleckého posudku na Babišův zdravotní stav.

Připomněl, že žalobci i vyšetřovatelé jsou vázáni zákonem a nemohou postupovat stejným způsobem jako novináři. Zdůraznil také, že Babišův syn je v kauze obviněný, na svou obhajobu může uvádět cokoliv a nemusí vypovídat vůbec. „Z toho také jednoznačně vyplývá, že jeho výslech nelze prozatím předjímat jako jednoznačný klíčový důkaz ve věci,“ dodal Erazím.

Novináři nedostali na konci tiskové konference příležitost klást dotazy. Vyjádření pro tisk se odehrálo v malé místnosti, přišly zhruba čtyři desítky žurnalistů.