Policie zadržela a obvinila středočeského hejtmana Ratha

David Rath

David Rath Zdroj: profimedia.cz

Policie v pondělí zadržela a dnes obvinila středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD). Spolu s Rathem zatkla dalších sedm lidí. Všichni jsou podezřelí z poškození zájmů EU, podplácení, přijetí úplatku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Vyšetřování údajně souvisí s evropskými dotacemi do nemocnice v Kladně.

Z jakého konkrétního činu byl Rath obviněn, zatím policie ani státní zastupitelství neuvedly. Vzhledem k tomu, že jako poslanec může být podle ústavy zadržen pouze v okamžiku páchání trestného činu či bezprostředně po něm, se dá ale předpokládat, že jej policie viní z přijetí úplatku.

Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK upřesnila, že bylo zadrženo pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Proč případ dozoruje ústecké zastupitelství, nechtěla Bradáčová sdělit, jen naznačila, že se případ netýká jen Středočeského kraje, ale i severních Čech.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej potvrdil, že od pondělí jeho útvar provádí rozsáhlou realizaci, podrobnosti ale odmítl sdělit. Policie nyní prohledává Rathovu kancelář v budově hejtmanství v Praze.

Podle serveru Aktuálně.cz byl Rath zatčen večer na ulici. U sebe měl prý finanční obnos v hotovosti. Server Českápozice.cz uvedl, že v případu jde až o dvanáctimilionový úplatek. Ratha zadržela protikorupční policie a strávil noc v cele, dodal server. Poslance chráněného imunitou jde přitom podle ústavy zadržet jen tehdy, pokud byl dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) už v pondělí večer vydala souhlas s odevzdáním Ratha soudu. Sněmovna na své následující schůzi rozhodne, zda poslance ke stíhání vydá.

Policie prohledává prostory středočeského krajského úřadu v Praze. Do budovy hejtmanství přijela v nočních hodinách. Prohlídka začala v 08:30 a policisté v civilu jsou stále na místě, a to v kanceláři a sekretariátu hejtmana. Hejtman je podle posledních informací stále na policii.

Rath: Je to komplot

Rath označil své zadržení za politický útok, policie podle něj zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců. Jeho mluvčí Berill Mascheková uvedla, že Rath zvažuje rezignaci ze všech svých funkcí, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami.

„Pokud ta situace bude opravdu vážná, jsem připraven jeho rozhodnutí a nabídku akceptovat,“ řekl předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš. Stejně jako Rathův náměstek Marcel Chládek (ČSSD) nevěděl, co je Rathovi dáváno za vinu. Situace by podle něj měla být jasnější ve středu.

Dolejš připomněl, že Rath patří mezi radikální odpůrce současné vlády a existuje podezření, že může jít o vyřizování účtů. „Budeme chtít od policie jasnou garanci, že nejde o politicky motivované zadržení,“ dodal.

ČSSD žádá vysvětlení od Lessyho a Kubiceho

Špičky ČSSD žádají policejního prezidenta Petra Lessyho a ministra vnitra Jana Kubiceho, aby vysvětlili postup policie kolem Rathova zadržení. Předseda a první místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a Michal Hašek věří, že se nejedná o začátek předvolební kampaně v kraji.

„Pevně věříme, že policie má vše řádně podloženo a zdokumentováno,“ uvedli Sobotka a Hašek v dnešní společné tiskové zprávě. Poukázali na to, že k případu nyní nemají dostatek informací. Pokud by se prokázalo porušení zákona, ČSSD se řídí zásadou 'padni, komu padni', dodali. Po „přiměřeném informování veřejnosti“ ze strany policie volá vicepremiérka Karolína Peake.

Kubice zneužití pravomoci odmítá

Ministr vnitra Jan Kubice podle svého mluvčího Pavla Nováka naprosto odmítá jakékoli nařčení z toho, že byla policejní akce zmanipulovaná nebo že policisté zneužili pravomoc. „Je to naopak důkaz, že je policie nezávislá a emancipovaná,“ řekl Novák ČTK. Ministr se podle něj nemůže k případu podrobněji vyjádřit, protože trestní řízení nezná. Právo na poskytování informací si navíc vyhradila státní zástupkyně.

Protikorupční policie z kladenské nemocnice odvezla batoh
Policisté si dnes v kladenské nemocnici vyzvedli batoh, který byl uložen v jednom z parkujících aut. Poté z areálu odjeli. V nemocnici zasahovali po zatčení středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD). Případ údajně souvisí i s evropskými dotacemi pro kladenskou nemocnici.

Na ředitelství nemocnice nejdříve dorazili policisté v civilu, jeden z nich se postavil před vchod do kanceláře ředitelky nemocnice Kateřiny Pancové. ČTK řekl, že čeká na kolegy. Poté do areálu přijela dodávka s uniformovanými policisty. Zašli na ředitelství a poté zamířili k osobnímu vozu Škoda Fabia parkujícímu na místech vyhrazených pro vedení nemocnice. Vyzvedli z něj batoh a odjeli pryč.

Policie zadržela od pondělí osm lidí. Kromě Ratha další čtyři muže a tři ženy. Čelí podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky. Policisté údajně zadrželi i ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou. Nikdo z vedení nemocnice to ale ČTK nechtěl potvrdit.

Kromě kladenské nemocnice policie také prohledávala budovu krajského úřadu v Praze.