Policie zasahovala po celém Česku, včetně radnic a hejtmanství

Policejní zásah

Policejní zásah Zdroj: ctk

Protikorupční policie dnes od rána zasahovala na desítkách míst po celé České republice. Případ dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství, podle žalobce Petra Šeredy šlo dohromady o 40 prohlídek. Detektivové byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně. Akce se týkala také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci.

Policisté zasahovali i v sídle olomoucké firmy Tesco SW, kterou spoluvlastní podnikatel Josef Tesařík, bratr senátora Martina Tesaříka (ČSSD). U majitelů firmy Tesco SW policisté provedli domovní prohlídku.

Mluvčí společnost Tesco SW Tomáš Jelínek ČTK řekl, že policisté přišli do sídla firmy brzy ráno a zároveň provedli domovní prohlídku u spolumajitelů společnosti. Podle obchodního rejstříku firmu kontrolují Josef Tesařík a jeho dva synové. Tesco SW se specializuje na vývoj a výrobu software a poskytování IT služeb. Rovněž monitoruje i strukturální fondy.

Primátorův počítač

Společnost Tesco SW společně s Telefónicou se letos v únoru stala vítězem tendru na zajištění přenosu dat a informací za téměř 138 milionů korun na přerovském magistrátu. I tam dnes policisté zasahovali a zajímali se právě o tuto zakázku.

„Zajistili počítače a zajímali se o projekty elektronizace státní správy,“ potvrdil ČTK mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal. Podle informací ČTK si počítače už nemohl primátor ani jeho první náměstek vzít na schůzi rady.

Policii zajímaly projekty Integrovaného operačního programu

Také na dalších radnicích a úřadech se policisté zajímali hlavně o data z počítačů. Na olomouckém magistrátu si policie vyžádala dokumenty k běžícím a chystaným projektům dotovaným z Integrovaného operačního programu.

„Vedení města si není vědomo žádného pochybení, které by souviselo s čerpáním dotačních prostředků z tohoto programu. Navíc teď není vůbec zřejmé, zda se jedná o prověřování aktů v rámci magistrátu, nebo v rámci centrálních orgánů státní správy,“ uvedla magistrátní mluvčí Radka Štědrá.

Integrovaný operační program spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj. Podle mluvčí resortu Radky Burketové však v budově ministerstva policisté nezasahují. „Nemám k tomu žádné zprávy,“ dodala Burketová.

Dotace na datové sítě

Podle listu Dnes jde policii o projekty spojené s výzvou 09 Integrovaného operačního programu, kterou v roce 2010 vypsalo ministerstvo vnitra. „Zjednodušeně řečeno šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic, například formulářů,“ uvedl server iDnes. Dotace byla určena jen pro statutární města, mezi něž se rozdělovala zhruba miliarda korun.

Několik policistů, uniformovaných i v civilu, bylo na odboru informatiky v nové budově olomouckého magistrátu v Hynaisově ulici. Zásah policistů z ÚOKFK v Olomouci potvrdil jeho mluvčí Jaroslav Ibehej. „Provádíme zde od rána úkony trestního řízení, které dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ řekl ČTK Ibehej.

Pracovník olomouckého magistrátu, který si nepřál být jmenován, ČTK řekl, že policisté do radniční budovy přišli hned ráno a zaměřili se zejména na pracovníky IT oddělení, které odstavili od počítačových systémů.

Zlínské IT zakázky

Ve Zlíně podle mluvčího tamní radnice Zdeňka Dvořáka prověřovali policisté zakázky z oblasti výpočetních technologií od roku 2009. „Kriminalisté se zajímali o některé dokumenty, které jim magistrát obratem poskytnul. Nikdo nebyl obviněn, ani nebylo zahájeno trestní řízení, jedná se o prověřování a zajištění dokumentů,“ uvedl Dvořák.