Policie zasahuje v sídle firmy, která dodávala kabely do tunelu Blanka

Otevření tunelu Blanka

Otevření tunelu Blanka Zdroj: Michael Tomes, E15

Protikorupční policie spolu s celníky a finanční správou zasahuje ve společnosti ČKD Praha DIZ, která se podílela na stavbě tunelu Blanka. Firma patří miliardáři Petru Speychalovi, který je mimo jiné i majitelem hokejové Sparty Praha. Policie prohledává také areál na pražském Bohdalci, kde sídlí celá skupina ČKD Group.

„Jelikož se jedná o prvotní fázi trestního řízení, neposkytujeme o věci žádné informace. Mohu pouze potvrdit, že vrchní státní zastupitelství dozoruje věc, ve které právě nyní probíhají úkony trestního řízení,“ řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

O zásahu informoval server iDnes.cz, podle kterého podala na firmu finanční správa zajišťovací příkaz. Její pracovníci tak mohou zadržet peníze nebo majetek ČKD Praha DIZ, dokud firmu neuhradí částku uvedenou v příkazu. Speychal se prý v posledních měsících zbavoval svého majetku, začátkem roku prodal pozemky ve Vysočanech za 400 milionů korun.

Spojení s Panamou

Detektivové podle Lidových novin (LN) dlouhodobě prověřují, zda z firmy nemízí nezdaněné stamiliony korun do daňových rájů. Speychalovo jméno figuruje i v kauze Panamských dokumentů. „Šetří se podezření z rozsáhlých daňových úniků, které mohlo probíhat v dodavatelském řetězci. Celé to souvisí s rozsáhlou akcí z podzimu 2014 u skupiny asi 70 lidí a zároveň s toky peněz do zahraničí, včetně offshore destinací,“ uvedl pro LN důvěryhodný zdroj z blízkosti vyšetřování.

Speychala policie právě v září 2014 zadržela, zásah tehdy souvisel s údajným krácením daní a vydáváním fiktivních faktur. Po podání vysvětlení byl ale podnikatel propuštěn bez obvinění.