Portugalci získali pandury čtyřikrát levněji než Češi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Česká armáda nakoupila obrněné transportéry Pandur čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž by se výrazně lišily výbavou. Vyplývá to ze smlouvy mezi rakouskou zbrojovkou Steyr a portugalskou vládou, kterou má k dipozici deník Dnes.

Portugalské pandury jsou přitom stejně, či dokonce lépe vybaveny než ty české. Čeští politici tedy při obhajobě ceny strojů, kdy jeden stál až 135 miliónů korun, nemluvili pravdu.

„Náš transportér je kvalitativně úplně jinde než ten portugalský. Jeho vybavení je jiné,“ tvrdil Martin Barták ještě jako ministr obrany. Jmenoval protitankové střely či těžké kulomety. Těmi jsou ale vybaveny i portugalské stroje. České stroje měly umět plavat, to však umí i 20 portugalských vozů. Bartákovo vyjádření se listu nepodařilo sehnat.

Deník upozorňuje na fakt, že smlouvu mezi zbrojovkou Steyr a portugalskou vládou zřejmě nikdo z bývalých ministrů obrany neviděl. Karel Kühnl (US-DEU), Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) i Martin Barták zřejmě srovnávali stroje, aniž by cokoliv věděli o výbavě portugalských obrněnců.

Ostatně smlouvu neviděl ani současný ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). „Nemáme ji k dispozici. Připouštím, že by nám bývalo pomohlo ji mít,“ řekl deníku Vondra.

Portugalci nakoupili 260 pandurů a v přepočtu je jeden stál 35 milionů korun. Přestože jde o mnohem výhodnější obchod než uzavřela česká vláda, vyšetřují ho portugalští kriminalisté. Zdá se jim nevýhodný a zkoumají i podezření z nekalých plateb.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr.

O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009. V polovině července 2010 začal nákup pandurů vyšetřovat česko-rakouský policejní tým. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.