Poslanci evropského výboru podpořili Jourovou na eurokomisařku

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: CTK

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti podpořil kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) na eurokomisařku. Své hlasy jí dali poslanci koaličních stran, opozice se hlasování zdržela. Ve čtvrtek má kandidaturu Jourové formálně schválit vláda a poté pošle její nominaci do Bruselu. Pro Jourové hlasovalo devět zástupců ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL ve výboru, sedm reprezentantů TOP 09, ODS, KSČM a Úsvitu se hlasování zdrželo.

Na zasedání evropského výboru vystoupila nejen Jourová, ale i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten vyjádřil přesvědčení o jejích odborných i morálních kvalitách na vykonávání funkce eurokomisařky a zopakoval, že kandidatura ženy zvyšuje šance České republiky na získání významnějšího resortu v Evropské komisi.

Jourová uvedla, že by preferovala řízení agendy regionálního rozvoje. I přes skutečnost, že si toto portfolio chce nadále podržet Rakousko, věří, že Česko má šanci tento vlivný resort získat. Pokud se eurokomisařkou stane, chce se Jourová zaměřit na dobré zvládnutí řízení svěřené agendy v Bruselu a ráda by se zasadila o dobrou informovanost českých občanů o dění v Evropské unii a jejích strukturách.

Po úvodních vystoupeních Sobotky a Jourové kandidátka čelila asi hodinu otázkám členů evropského výboru, kteří se zajímali o její názory především na unijní problematiku. Na konci září by měla podobnou proceduru absolvoval před plénem Evropského parlamentu, kde se pro ni vžilo označení „grilování“ kandidátů na eurokomisaře.