Poslanci odkývali porodné na druhé dítě, rodiče dostanou 10 tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri/Mlada fronta E15

Sněmovna dnes schválila zavedení porodného i na druhé dítě, a to ve výši 10 tisíc korun. Předloha, která míří k posouzení do Senátu, navíc od příštího roku rozšíří okruh rodin s nárokem na tuto dávku. Podpořilo ji 133 ze 159 přítomných poslanců ze všech stran kromě TOP 09.

Porodné na první dítě zůstane 13 tisíc korun, při narození vícerčat činí 19 500 korun. Koeficient, od něhož se nárok odvíjí, se ale zvýší z 2,4násobku na 2,7násobek životního minima. Běžná rodina tak dosáhne na dávku, pokud její měsíční příjmy nepřesáhnou 20 817 korun čistého.

Do konce roku 2010 se porodné v Česku vyplácelo na každé narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesáhuje 2,4násobek životního minima.

Sněmovna nepodpořila návrh šéfa Úsvitu Tomia Okamury, podle kterého by rodiny dostávaly porodné i na další děti. Dávka za třetí a další dítě měla být podle jeho úpravy podmíněna tím, že rodič by neměl záznam v rejstříku trestů a pět let by pracoval nebo studoval.

Zavedení porodného i na druhé dítě a rozšíření okruhu rodin, které mohou dávku dostat, přijde podle ministerstva práce a sociálních věcí na 330 milionů korun ročně. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 milionů korun. Loni stát vyplatil 11 300 těchto dávek, náklady činily asi 147,7 milionu korun. Porodné je příspěvek na náklady po narození dítěte. Patří mezi dávky státní sociální podpory.

Jak si můžete přivydělat na mateřské