Poslanec Zavadil odejde z čela odborů

Jaroslav Zavadil

Jaroslav Zavadil Zdroj: ctk

Odborový předák Jaroslav Zavadil se po svém zvolení poslancem chystá v úterý odejít z čela odborů. Na sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) podá rezignaci na funkci předsedy. Více než stovka odborářů se vrátí i k požadavkům na novou vládu a zabývat se bude také vlivem kolektivního vyjednávání na mzdy a situací ve zdravotnictví.

Zavadil vedl kandidátku ČSSD v Praze. Strana získala v metropoli čtyři poslanecká křesla. Jedno připadlo právě odborovému předákovi. Před volbami oznámil, že po svém zvolení rezignuje na post předsedy největší odborové centrály v zemi. I když lidé u volebních uren rozhodli už před více než třemi týdny, složit odborářskou funkci je prý možné až na sněmu.

Zavadil by na něm měl v úterý v odborech tedy definitivně skončit. Někteří odboráři však míní, že by předák měl v čele centrály zůstat až do dubnového sjezdu, na kterém se bude volit nové vedení. Pokud z konfederace Zavadil odejde, bude ji do jara řídit její první místopředseda Václav Pícl.

Ani po svém odchodu by se Zavadil ale úplně s odborovou konfederací rozloučit nemusel. V jejím sídle v Praze na Žižkově totiž plánuje zřídit svou poslaneckou kancelář. Vedení odborových svazů si od přestupu svého dosavadního šéfa do politiky slibuje to, že bude ve Sněmovně prosazovat také odborářské zájmy.

Odbory chtějí posílit dialog s vládou

Sněm se proto podle mluvčí ČMKOS Jany Kašparové vrátí i k požadavkům na budoucí vládu, které centrála zveřejnila před dvěma měsíci. Žádala obnovení a posílení dialogu mezi kabinetem, odbory a zaměstnavateli, zrušení reforem předchozí vlády, boj proti korupci a daňovým únikům, podporu ekonomického růstu a opatření ke zvýšení zaměstnanosti a omezení chudoby. Zavadil, který patří k přátelům a poradcům prezidenta Miloše Zemana, byl v Kramářově vile před pár měsíci častým hostem při sestavování Rusnokovy vlády. Tehdy vylučoval, že by mohl nějaký ministerský post obsadit. Nedávno to zopakoval.

Víc než stovka odborářů se bude na sněmu věnovat i situaci ve zdravotnictví. Tu vedení svazu zdravotnictví a sociální péče dlouhodobě kritizuje. Poukazuje na zadluženost nemocnic. Hrozí prý omezení péče. Konfederace také představí výsledky kolektivního vyjednávání za loňský a letošní rok a jeho vliv na vývoj mezd.

David Klimeš: Osobní ambice vůdců škodí odborům