Poslankyně VV svědčily pro Bártu

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Čtvrtý den řeší soud kauzu údajných úplatků ve vládní straně Věci veřejné. Dnešek je ve znamení tajemné nahrávky poslance Škárky a výpovědí poslankyní Lenky Andrýsové, Jany Suché, Karolíny Peak a Matěje Bárty. Před soudem stanuli i ministr školství Josef Dobeš nebo poslanec Stanislav Huml. Proces má být odročen na duben.

Huml se prý o tom, že Kočí a Škárka dostali peníze od Bárty, dozvěděl od Kočí nebo někdejší PR manažerky poslaneckého klubu VV Aleny Maršálkové. Poslanec hovořil také o svých výhradách k fungování strany, kterou prý od počátku faktický řídil Bárta. Dobeš krátce předtím prohlásil, že sám Škárkovi v minulosti dvakrát půjčil. Škárka se mu prý již v roce 2006 svěřil, že si půjčil i od Bárty.

Z výpovědi Andrýsové mimo jiné vyplynulo, že si nemyslela, že šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta dal své někdejší stranické kolegyni Kristýně Kočí skutečně úplatek. Naopak Suchá se prý od jiné kolegyně dozvěděla, že si Kočí údajně řekla o šest milionů korun.

V poledne před soudem, který kauzu řeší čtvrtým dnem, stanula vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake. Ta u soudu řekla, že se v dubnu na schůzce svolané tehdejším ministrem dopravy Vítem Bártou dozvěděla, že si mu Kočí řekla o peníze a následně jí dal půl milionu korun. Podle Peake se místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová tehdy Kočí ptala, jestli to nechce „otočit“ v úplatek, a Kočí prý odpověděla: „Ano, mediálně to tak bude vypadat“.

Matěj Bárta, který je i ředitelem bezpečností agentury ABL (tu založili a dříve společně vlastnili s Vítem Bártou), krátce předtím soudu popsal, jak si u něj jeho bratr uložil zhruba 2,5 milionu korun a loni 28. března ho požádal, aby mu peníze vydal v hodnotách dvakrát 150 tisíc, jedenkrát 170 tisíc a jedenkrát 500 tisíc korun. Podle pokynů bratra je dal do obálek s iniciálami VB, KK, JŠ a všechny vložil větší obálky, kterou předal bratrovu řidiči. Na co měly tyto peníze být, Matěj Bárta ale neví.

Před soudem stanul i Lukáš Vích, který je autorem loni zveřejněné nahrávky, v které Kočí mluví o dlouhodobé přípravě vnitrostranické krize VV i celé koaliční vlády. Na tomto setkání, které je na nahrávce zachyceno, se prý s Kočí o předání peněz nebavil.

„Z toho, co zaznělo, bylo naprosto zřejmé, že s těmi penězi to bylo úplně jinak, než jak Kočí uvádí,“ prohlásil Vích a doplnil, že se mu Kočí již před tím zmínila o svých výdajích a o možnosti půjčit si od Bárty. Škárka v reakci na Víchovo prohlášení označil nahrávku za nedůvěryhodnou a zmanipulovanou.

Andrýsová se prý dozvěděla o Bártových penězích od Kočí, se kterou tehdy kamarádila. Údajně krátce po předání peněz jí řekla, že má dojem, že jí Bárta dal úplatek, který měl být za loajalitu. Na dotaz, proč to neohlásila policii, Kočí prý odpověděla, že na bankovkách jsou její otisky a bojí se, aby ji Bárta neobvinil z toho, že ona uplácí jeho. Kočí prý tehdy opakovaně ale zdůraznila, že jde o „čistě hypotetickou informaci“, se kterou nemá chodit na policii. Celá věc Andrýsové tehdy přišla zvláštní, nelogická až absurdní a Bárta navíc tehdy podle ní řekl, že šlo o půjčku.

Po Suché chtěla Kočí loni na přelomu března a dubna poradit, co má dělat, protože prý dostala od Bárty obálku, kterou ale neotevřela. Suchá ji poslala za notářem, pokud chce obsah obálky zaznamenat. Suchá už ale neví, jestli jí Kočí řekla, za co ji měla dostat, ani jestli v jejich telefonátu padlo slovo úplatek. Bártovo vysvětlení neslyšela, teprve od poslankyně Jany Drastichové se později dozvěděla, že to Bárta vysvětlil a že si Kočí údajně řekla o šest milionů, uvedla Suchá před soudem.