Potvrzeno. Nová karta MHD v Praze se bude jmenovat Lítačka

Pražská primátorka Adriana Krnáčová představila 23. února novou kartu pro MHD v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka. Pro tento název se v průzkumu, který si magistrát zadal, vyslovilo 52,56 procenta lidí. Pilotní projekt město spustí 1. března.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová představila 23. února novou kartu pro MHD v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka. Pro tento název se v průzkumu, který si magistrát zadal, vyslovilo 52,56 procenta lidí. Pilotní projekt město spustí 1. března. Zdroj: CTK

Nová karta pro MHD v Praze, která nahradí opencard, se bude jmenovat Lítačka. Pro tento název se v průzkumu, který si magistrát zadal, vyslovilo 52,56 procenta lidí, uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dvouslovné názvy byly příliš dlouhé a tramvajenka neprošla kvůli tomu, že karta neslouží pouze pro jízdu tramvají. Primátorka novinářům rozdala funkční karty, které jsou zelené s bílofialovými motivy.

Nové karty bude magistrát vydávat ve Škodově paláci na rohu Jungmannovy a Charvátovy ulice, kde dříve vydával řidičské průkazy. Každý, kdo si bude chtít pořídit elektronickou tramvajenku, dostane od města Lítačku. Majitel opencard může svou kartu nadále využívat až do ukončení její platnosti, které zjistí vložením do validátoru. Bude na ni také možné nahrávat kupony MHD. Pokud vyprší platnost opencard, prodlužovat se už nebude a držitel dostane Lítačku. V případě vypršení platnosti opencard převede Praha ve Škodově paláci platný kupon na Lítačku.

Při pořizování Lítačky si Pražané s sebou nebudou muset nosit fotografii ani nebudou muset vyplňovat žádný formulář. To však platí pouze pro ty, kteří při pořizování opencard souhlasili s archivací osobních údajů. Pokud bude chtít některý z cestujících vyměnit opencard za Lítačku ještě před vypršením opencard, zaplatí poplatek 100 korun. Výměna po skončení platnosti bude zdarma.

Rozlučte se s Opencard, přichází Lítačka.Ano, název zůstává stejný, podle analýzy má Lítačka podporu 53 % a žádný z dal...

Zveřejnil(a) Lítačka dne 23. únor 2016

Praha bude vydávat o jeden typ Lítačky méně, než kolik vydává opencard. Lidé si budou moci pořídit pouze buď anonymní Lítačku nebo kartu na jméno s registrací osobních údajů u dopravního podniku. Karta na jméno bez registrace údajů k dispozici nebude. Cena kuponu na anonymní Lítačce zůstane stejně jako v případě anonymní opencard vyšší. Cestující tak zaplatí měsíčně o stokorunu více, 670 korun.

Proti opencard ubude možnost zaplatit kartou parkovné v automatech v modrých zónách. Možný tak nebude ani převod peněz z opencard na Lítačku. Pokud lidé mají na opencard peníze, město jim je vyplatí.

Dne 23. února 2016 byla představena nová karta pro MHD v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka.Dne 23. února 2016 byla představena nová karta pro MHD v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka. | CTK

Náklady na pořízení nového systému na vydávání čipových karet a uvedení Lítačky do provozu byly podle Krnáčové 1,9 milionu korun. Opencard přitom ve stejné fázi stála 165 milionů korun a její celkové náklady přesáhly 1,7 miliardy korun. „To je důvod, proč jsme se rozhodli pro nový systém. Nikdo nás nemůže vydírat a se systémem si můžeme dělat, co chceme,“ řekla.

Projekt Lítačky primátorka představila v lednu. Kartu opencard vlastní nyní asi 1,2 milionu lidí. Projekt vznikl v éře bývalého primátora Pavla Béma (ODS).

Karty v MHD
Město/Region Karta Rok zavedení Náklady
Praha Opencard 2007 1,74 miliardy korun
Hradec Králové Městská karta 2006 17 milionů korun (zavedení)
Pardubice Pardubická karta 2006 24 milionů korun (zavedení)
Karlovy Vary Karlovarská karta 2014 1,2 milionu korun (zavedení, byl využit systém Plzeňské karty)
Plzeň Plzeňská karta 2004 33 milionů korun (zavedení) a 23 milionů korun (čtečky karet)
Mladá Boleslav čipová karta 2013 několik set tisíc korun (zavedení)
Brno teprve chce kartu zavést, vybírá z několika variant - -
Liberecký kraj Opuscard 2009 (od roku 2006 v Libereci) několik desítek milionů korun
Moravskoslezský kraj ODISka 2011 více než 20 milionů korun (zavedení)