Praha a dopravní podnik dostaly pokuty za opencard

Opencard

Opencard Zdroj: 7

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil pokuty kvůli kauze opencard. Za porušení zákona o veřejných zakázkách má Praha zaplatit 600 tisíc korun, dopravní podnik 500 tisíc korun. Rozhodnutí je nepravomocné. Hlavní město proti němu podalo rozklad, uvedla Tereza Králová z magistrátu.

Kritizovaný projekt opencard už stál kolem miliardy korun. Především v počátku ho provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dvěma úředníkům tento měsíc obvinění rozšířila.

Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu Praha a dopravní podnik pochybily při uzavírání řady smluv s firmou Haguess, která zajišťuje správu projektu opencard. Jde o smlouvy za desítky milionů korun, mimo jiné na zajištění provozu kartového centra, na licence nebo na dodávky programů. „Postupy zadavatele mohly podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl ÚOHS.

Pražští radní v úterý rozhodli o tom, že zruší stomilionový tendr na dodávku karet opencard, který byl vyhlášen loni v říjnu. Důvodem byl malý počet uchazečů. Praha zároveň vypíše novou menší zakázku.

Kartu opencard vlastní přes 950 tisíc lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také slevy.