Praha chce koupit půl milionu karet opencard, zaplatí 20 milionů

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

Hlavní město Praha se na základě rámcové smlouvy z roku 2013 chystá od firmy Monet+ nakoupit skoro 500 tisíc čipových karet opencard za 20 milionů korun. Vyplývá to z neveřejných magistrátních podkladů. Objednávku měla dnes projednat městská rada. Rozhodnutí ale údajně odložila.

Problematický projekt, za který magistrát zaplatil přes 1,7 miliardy korun, by podle vedení města měl do dvou let skončit. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) několikrát zopakovala, že za předraženou kartu už Praha „nezaplatí ani korunu“.

Červenou kartičku opencard, která slouží především jako tramvajenka, vlastní přes milion lidí. Platnost už vydaných opencard město opakovaně prodloužilo. Firma Monet+ dodávala platové karty už v minulosti. Tehdy byly ale dražší. V roce 2012 stála jedna osobní karta 54 korun. Podle rámcové smlouvy ji firma nyní pro Prahu vyrobí za 43 korun. Podobně u anonymních karet je sleva z původních 42 korun na 28 korun za kartu.

Problémy s vydáváním nových karet

Magistrát se dlouhodobě potýká s problémy při vydávání nových karet. I kvůli tomu od jara znovu cestujícím nabízí alternativu - papírové jízdní kupony. S vlastníkem práv k projektu, firmou eMoneyServices (EMS) se město soudí. Politici slibují, že problematický projekt opencard do dvou let nahradí modernější systém. Lidé si budou moci kupony nahrávat třeba do telefonu. Přesnou představu ale zatím nikdo neuvedl.

Kvůli kauze byli pravomocně odsouzeni dva magistrátní úředníci. Před soudem stojí také deset někdejších radních, kteří ovšem u zrodu projektu nefigurovali. Podle Pirátů i neziskových organizací tak zatím praví viníci zůstávají nepotrestáni.

Šašek provokuje: Blanka i Opencard jsou úžasné