Praha hledá dodavatele opencard, vypsala zakázku za 4,8 milionu

Opencard

Opencard Zdroj: 7

Praha hledá dodavatele karet opencard, vypsala proto zakázku s předpokládanou hodnotou 4,8 milionu korun bez DPH. Oznámení zveřejnilo město v minulých dnech na úřední desce. Praha stomilionovou zakázku na dodávku karet vypsala už loni, v červnu ji ale radní kvůli malému počtu uchazečů zrušili. V souvislosti s kritizovaným projektem opencard navrhla protikorupční policie obžalovat pět bývalých úředníků pražského magistrátu. Podle policie uzavřeli nevýhodné smlouvy.

Původní tendr měl zajistit dodávku karet na čtyři roky. Praha ale letos rozhodla, že statisíce karet, jejichž platnost končí do 31. července příštího roku, prodlouží o dva roky. Proto nyní vypsala menší tendr, který má zajistit dodávku asi na dva roky.

Karty v minulosti pro Prahu zajišťovala firma Haguess, pro ni ji ale vyráběly jiné firmy. Město chce mít smlouvu přímo s výrobcem karet. Do dřívějšího tendru se přihlásilo pět firem, mezi kterými byly například Česká pošta, Wincor Nixdorf nebo dosavadní dodavatel Monet+. Tři z nich ale byly vyloučeny.

Kartu opencard vlastní přes 950.000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také slevy. Kritizovaný projekt opencard už stál kolem miliardy korun.

Policie kvůli projektu obvinila pět úředníků, které viní z trestných činů porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jim až osmileté vězení. Detektivové údajně stíhají bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka, který smlouvu s Haguess podepsal. Podezírají také vedoucího celého projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Muži byli členy hodnotící komise, která firmu vybrala.

Magistrát a dopravní podnik také dostaly od antimonopolního úřadu statisícové pokuty za porušení zákona o veřejných zakázkách. Rozhodnutí není pravomocné.