Praha neprůjezdná. Návštěva čínského prezidenta zkomplikovala dopravu kolem Hradu

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho český protějšek Miloš Zeman

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho český protějšek Miloš Zeman Zdroj: ctk

Pražský hrad se uzavřel kvůli návštěvě čínského prezidenta, policie vytvořila bezpečnostní zónu. Uvedla to mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Ve městě jsou omezení pro auta, kolem Hradu nejezdí tramvaje. Čínský prezident Si Ťin-pching se na Hradě setkal se svým českým protějškem Milošem Zemanem. Při průjezdu jeho kolony Chotkovými sady se mezi jeho příznivci a odpůrci strhla potyčka, při které muž protestující proti čínské lidskoprávní politice skončil na zemi.

Konkrétní bezpečnostní opatření policie nechce z taktických důvodů zveřejňovat. Už dříve oznámila, že nad Hradem bude při návštěvě čínského prezidenta bezletová zóna a v ulicích Prahy budou stovky policistů a vojáků.

Cesta k Pražskému hradu je podle zjištění zpravodajů uzavřena od Malé Strany i z Chotkových sadů. Tam přišlo zhruba 15 lidí s transparenty na podporu v Číně pronásledovaného hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong). Jejich transparenty se velkou čínskou vlajkou se snažilo zakrýt několik desítek lidí, které přivezl autobus. Krátce po průjezdu prezidentské kolony se pár protestujících s vlajkami hnutí Fa-lun-kung dostal na silnici. Tam muže příznivci čínské politiky tyčemi svých praporů srazili na zem. Policie zatím o incidentu nemá zprávy. Podle zpravodajů ČTK policisté na místě po incidentu znesvářené strany oddělili od sebe.

Akreditované novináře na Hrad odvážely autobusy. V okolí sídla českých prezidentů jsou podle zpravodaje ČTK lidé vítající Si Ťin-pchinga. Čínský prezident po dopoledním setkání se Zemanem na Hradě bude odpoledne v Lichtenštejnském paláci na Kampě jednat s dalšími ústavními činiteli včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Po Praze jsou hlášena i protestní shromáždění upozorňující na porušování lidských práv v Číně. V pondělí se někteří aktivisté dostali až do potyček s lidmi, kteří čínského prezidenta v ulicích metropole vítali.

Si Ťin-pching, nejoblíbenější ze všech čínských vůdců od dob Mao Ce-Tunga