Praha schválila vznik firmy pro správu opencard, vloží do ní 100 milionů

Opencard

Opencard Zdroj: ctk

Pražská rada dnes schválila založení městské obchodní společnosti, která by v budoucnu měla spravovat problematický projekt opencard. Do společnosti město vloží 100 milionů korun. Podle radního Jana Vašíčka (TOP 09) je to první krok k tomu, aby se Praha vymanila z nevýhodných smluvních vztahů. Záměr podléhá schválení zastupitelstvem.

S vlastníkem autorských práv, firmou eMoneyServices (EMS), musí Praha vyjednat prodloužení v dubnu končící smlouvy, za kterou je trestně stíhaná část pražské rady. Pokud se obě strany nedohodnou, hrozí kolaps a projekt za více než miliardu skončí.

Radní Vašíček už minulý týden v rozhovoru s ČTK řekl, že v řádu několika měsíců by se tak Pražané museli vrátit k používání papírových kuponů.

Rozhodující bude výsledek jednání o podobě další spolupráce. Ve hře je možnost, že Praha od EMS odkoupí veškerá práva k systému opencard. Pokud ale jednání selžou, je jedinou cestou vzdát se opencard a v otevřeném tendru vysoutěžit celý nový systém.

Příprava, soutěž a nasazení nového systému ovšem potrvá až dva roky. Do té doby musí provoz zajistit EMS - pokud by tak neučinila, karty skončí a milion cestujících si bude muset vyzvednout papírové kupony.

Městská firma Operátor

Veškeré kroky a vyjednávání by měly být zastřešeny pod městskou společností, která ponese název Operátor. Rada si od ní slibuje sjednocení a zjednodušení dosud roztříštěného provozu, správy a rozvoje projektu. Založení společnosti je navíc podmínkou pro vstup potencionálních partnerů.

Zájem projevily banky a platební instituce. Vrcholným orgánem firmy bude valná hromada, tedy rada města. Orgány v podobě dozorčí rady a představenstva budou mít po třech členech se čtyřletým funkčním obdobím.

Karta opencard už vyšla Prahu přes 1,2 miliardy korun. Slouží hlavně jako tramvajenka, zároveň je možné s ní platit parkování nebo získat slevy, třeba při vstupu do zoologické zahrady. Problematický projekt pochází z doby někdejšího primátora Pavla Béma. Je ale kvůli němu stíhána část nynější i minulé rady včetně primátora Tomáše Hudečka.