Praha se dohodla na prodloužení platnosti opencard

Opencard

Opencard Zdroj: 7

Praha se dohodla s firmou Haguess na prodloužení platnosti karet opencard. Město s ní nemá od loňského května platnou servisní smlouvu. Bez prodloužení by si letos muselo asi 300 tisíc držitelů kartu vyměnit.

S firmou Praha uzavře nové smlouvy, které prodloužení umožní. Město bude nyní firmě platit zhruba 2,39 milionu korun měsíčně, což je asi o 11 procent méně než dosud.

„Jiné řešení v současnosti není možné. Kdybychom se nedohodli, museli bychom se vrátit k papírovým kuponům. Dohoda nám také dává čas na to, abychom se shodli na budoucím smysluplném rozvoji projektu,“ uvedla radní Eva Vorlíčková (TOP 09).

Prodloužení platnosti se podle Vorlíčkové bude týkat těch, kterým končí platnost 1. června a později. Prodloužení zřejmě bude možné pouze přiložením k takzvaným validátorům, které jsou umístěny ve stanicích metra. Těm, kterým platnost vyprší do konce května, město kartu vymění.

Podle Vorlíčkové zatím není jasné, o kolik se platnost karet prodlouží. Maximálně je to možné o dva roky, pravděpodobně to ale podle radní bude do konce roku 2013 tak, aby se platnost sladila s ročními kupony na MHD.

Kritizovaný projekt opencard už stál kolem miliardy korun. Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Kartu opencard má přes 950 tisíc lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také slevy.