Praha splatí neprůhledné firmě EMS dluh za licence k opencard

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

Hlavní město Praha splatí dluh za licence k opencard vlastníku autorských práv firmě eMoneyServices (EMS). Zároveň dokoupí 56 tisíc licencí na další karty. Celkem za to zaplatí přibližně 27 milionů korun. Záměr schválila rada města. Praha drží licence zhruba k 950 tisícům karet. Vydáno jich bylo přes 1,2 milionu.

Dnešním rozhodnutím rady tak Praha jednak urovná dluh za licence pro 250 tisíc karet, které již sice byly vydány, ale dosud neměly licenci. Zároveň město přikoupí dalších 56 tisíc licencí, a celkem tedy bude město vlastnit po dokončení transakce asi 1,27 milionu licencovaných karet.

Licence Praha nakoupí v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění. Jde o praxi, kterou hlavní město používalo i v minulosti. Praha nejdříve zakoupila 200 tisíc licencí, v roce 2010 jich dokoupila na 650 tisíc a v roce 2011 je doplnila na celkový počet 950 tisíc. Po dnešním usnesení rady tak bude moci získat další.

Praze v polovině měsíce končí smlouva s EMS a na nové se zatím nedohodla. Co bude s projektem za 1,35 miliardy dál, zatím nikdo z politiků ještě neřekl. Vedení města dokonce zvažovalo návrat k papírovým kuponům, záměr nakonec zamítlo. Politici i zástupci EMS potvrzují, že jednání o odkupu autorských práv pokračují.

EMS je nástupcem Haguessu

Neprůhledná firma eMoneyServices je nástupcem původního dodavatele projektu opencard, společnosti Haguess. Jak ale před časem upozornilo občanské sdružení Oživení, obě firmy jsou personálně propojeny. „Pan Petr Stránský v roce 2006 konzultoval vývoj opencard pro město, pak se stal ředitelem Haguessu a dnes jedná i za EMS,“ již dříve upozornil Lukáš Landa z Oživení.

Kartu opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem milionu. Přesný počet nedokáže říct ani Praha ani EMS. Projekt opencard začal v éře exprimátora Béma a dosud vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. V souvislosti s opencard pak bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu.