Praha uvažuje o koupi Trojského pivovaru u zoo

přestavěný Trojský mlýn a Trojský pivovar v sousedství zoo

přestavěný Trojský mlýn a Trojský pivovar v sousedství zoo Zdroj: Nadace Quido Schwanka - Troja, mesto v zeleni

Praha uvažuje o koupi zchátralého Trojského pivovaru, který těsně sousedí se zoologickou zahradou. Vedení zoo by chtělo vybudovat restauraci, kavárnu a ubytování. Majitel chce za historický objekt 80 až 100 milionů. Posudek města ocenil areál na 35 milionů korun, zaznělo na zastupitelském výboru pro majetek. Výbor dnes jednohlasně doporučil radě města, aby se o koupi pokusila.

Společnost Trojský pivovar koupila budovu a přilehlé pozemky před třemi roky. Následně ji oslovil magistrát s tím, že by chtěl nemovitost koupit. „Je to objekt a pozemek zakousnutý do zoo, což by bylo pro jeho další využití nesmírně zajímavé,“ řekl na dnešním jednání ředitel zoo Miroslav Bobek. „Pivovar by mohl sloužit veřejnosti i zoo a zvýšit finanční soběstačnost zahrady,“ doplnil.

Praha má k dispozici několik variant, jak budovu přebudovat. Kolik by oprava historického objektu stála, není jasné. „Cena objektu plus rekonstrukce by byla značná, dlouhodobě by to ale byl přínos,“ myslí si Bobek. Trojský pivovar vznikl v 17. století spolu s nedalekým zámkem. Historická budova už několik let chátrá.