Prahou prošel průvod Prague Pride, na Letné je 40 tisíc lidí

Prague Pride 2016

Prague Pride 2016 Zdroj: ctk

Prague Pride 2016
Prague Pride 2016
Prague Pride 2016 - Omar Sharif junior (vlevo)
Prague Pride 2016
Prague Pride 2016
5
Fotogalerie
V rámci pochodu hrdosti sexuálních menšin Prague Pride dorazilo do Letenských sadů podle organizátorů asi 40 tisíc lidí. Během průvodu si účastníci připomněli památku obětí nedávné střelby a americkém Orlandu. Celý pochod centrem Prahy se podle policie obešel bez incidentů.

Účastníci se na Václavském náměstí začali scházet již před polednem, většina z nich si s sebou přinesla duhové vlajky a další symboly homosexuální komunity, někteří přišli v extravagantních kostýmech. Lidé se také ozdobili duhovým líčením, vybavili se i parukami, havajskými věnci nebo balonky. V průvodu je deset alegorických vozů, nechyběly mezi nimi například vozy americké ambasády nebo organizace Amnesty International.

Největší hvězdou letošního průvodu je Omar Sharif junior, vnuk slavného egyptského herce téhož jména. Během arabského jara v roce 2012 se přihlásil ke své homosexuální orientaci, a musel proto kvůli své bezpečnosti opustit rodný Egypt. „Od té doby se tam nevratil, cestuje po světě, hovoří o svém gay aktivismu a dává dalším lidem sílu udělat to samé,“ řekla mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

V průvodu vyrazila „kočárková jízda“. Jde zejména o rodiny s dětmi v tyrkysových tričkách, které chtějí podpořit připravovanou novelu zákona o registrovaném partnerství. Ta by mohla umožnit přisvojení dítěte partnera nebo partnerky v registrovaném svazku.

Poprvé i politický

Poprvé se průvodu účastní Blok Solidarity Forever, který se skládá z politických organizací Idealisté.cz, Socialistické solidarity a Mladých sociálních demokratů. Podle bloku by Prague Pride neměl být apolitickým festivalem, jeho členové upozorňují, že ke zrovnoprávnění LGBT lidí je ještě dlouhá cesta.

V průvodu jdou také někteří politici, mimo jiné ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová nebo pražská primátorka Adriana Krnáčová.

V horní části náměstí pod sochou sv. Václava se shromáždila asi desítka křesťanských aktivistů. S velkými kříži v rukou protestovali proti akci sexuálních menšin a zdůrazňovali význam klasické rodiny.

Z Václavského náměstí pokračoval průvod ulicemi Na Příkopě, Revoluční a přes Dvořákovo nábřeží na Čechův most, kde účastníci uctili památku 49 lidí, které zastřelil útočník v gay klubu v americkém Orlandu. Poté pochod zamířil na Letnou, kde bude až do večera následovat další program. Po 22:00 se účastníci přesunou do holešovické Chemistry Gallery.

Hlavním tématem letošního Prague Pride je láska, věnuje se však i dalším otázkám. „Zaměřujeme se na bezpečnou lásku a prevenci AIDS a také na rodinu, která je tradičním vyústěním lásky,“ uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Festival se v České republice koná od roku 2011. První ročníky provázely protesty konzervativců, podle kterých byla akce nevkusná a obscénní. V dalších letech však protesty slábly. Dnes organizuje Výbor na obranu rodičovských práv spolu s Mladými křesťanskými demokraty Den pro rodinu.