Prahu čeká další vlna změn v MHD

MHD

MHD Zdroj: ctk

Cestující v pražské MHD čeká od 1. července další série změn. Změní se trasy některých tramvají i autobusů, dojde k úpravám jízdních řádů a vzniknou nové zastávky. Na některých linkách pojedou nově kloubové autobusy. Vyplývá to z dokumentu, který vypracovala organizace Ropid v rámci vyhodnocování změn ze září 2012.

V rámci tramvajové dopravy dojde ke změnám na Evropské a v Podbabě v Praze 6. „Bude posílena tramvajová doprava v oblasti Podbaby, kde i v souvislosti se zlepšením přestupních vazeb z autobusových linek byl zaznamenán nárůst přepravní poptávky. Současně bude realizováno propojení této oblasti s oblastí Letná,“ píše se v dokumentu.

V úseku náměstí Republiky a Hradčanská budou vyměněny linky 5 a 8. Linka 5 pojede nově do Podbaby přes Malostranskou, zatímco linka 8 přes Letnou. Linka číslo 2 pojede z Vítězného náměstí do stanice Vozovna Vokovice a bude mít interval osm minut namísto současných 12 minut. Mezi Vypichem a Bílou Horou se vymění linky 22 a 25.
Tramvajová linka 11 bude rozdělena na 11 a 13 a ve všední dny od 6:00 do 20:00 pojede z Želivského směrem do Koněvovy ulice. Nová linka 13 vyjede z náměstí bratří Synků na Vinohrady a přes Želivského zamíří do Strašnic, končit bude v zastávce Černokostelecká.

S tím budou souviset změny v úsecích Černokostelecká - ÚDDP a Nádraží Strašnice - Nádraží Hostivař. „V prvním případě dojde k záměně linek 5 a 7, v druhém případě bude linka 22 obsluhovat uvedený úsek všemi spoji pouze v ranní a odpolední dopravní špičce. V ostatních obdobích bude v uvedeném úseku v provozu každý druhý spoj této linky,“ píše Ropid v materiálu. Linka číslo 4 bude jezdit pouze v ranní a odpolední špičce pracovního dne. O víkendu a přes den bude zrušena.

Větší změny čekají MHD na Praze 4

Změny se uskuteční také v rámci sítě městských autobusů. Linka 118 pojede nově z Dvorců až na Smíchovské nádraží i o víkendu, v pracovní dny na ní bude jezdit kloubový autobus. Ten se objeví i na lince 193, proto bude omezen provoz linky 114. Trasu změní autobus 121. Od nádraží v Krči pojede přes Ryšánku, Polikliniku Budějovická, Pankrác, Kavčí hory a Pražského povstání k Podolské vodárně. V souvislosti s tím bude zrušena linka 148.

Linka 106 pojede nově mezi zastávkami Psohlavců a Nádraží Braník přes zastávky Na Lysinách, V Mokřinách a Černý kůň. Kvůli tomu Ropid prodlouží v tomto úseku intervaly autobusu číslo 121 a 150 pojede jen do 21:30. Linka 106 zároveň bude ve směru od Novodvorské končit už na Kačerově.

Každý druhý spoj ubude ve špičce na lince 196 mezi Kačerovem a Strašnickou, stejně tak mezi Smíchovem a zastávkou Kačerov.

Linka 293 mezi krčskou nemocnicí a Chodovskou tvrzí pojede přes Kačerov, Starý Spořilov, Měchcenickou, Sídliště Spořilov a Chodovec. Z Chodovské tvrze nově pojede přes Mokrou, Brechtovu, Háje až na Milíčov. Autobus 293 na své trase také nově obslouží zastávky Rosečská, Nad Rybníky a Nad Havlem v Praze 4. Namísto linky 293 pak z Kunratic přes Volhu na Chodov poveze cestující linka 193. Linka 197 pojede ze zastávky Na Proutích a Jarníkovu na Chodov. V rámci změn v této části Prahy pak linka 170 změní trasu a mezi Šperlovou a Chodovcem pojede nově přes Donovalského.

Změna trasy postihne i některé noční autobusy

Ani nočním linkám se nevyhnou změny - 504 pojede nově přes Děkanku, Kavčí hory a Milevskou. Linky 505 a 510 nově zastaví u Brumlovky, nyní zastávku projíždí.

Některým autobusovým linkám se pak změní intervaly. Ty se prodlouží lince 193 na 30 minut ve všední den a 60 minut o víkendu, a lince 186 na 15 minut. Naopak zkráceny budou na lince 165 v dopoledních hodinách na 15 minut, u linky 138 v úseku Skalka - Záběhlická na 7,5 minuty a linky 202, 191 a 179 pojedou každých 15 minut.

Na lince 269 pak vznikne nová zastávka Satalická ve směru do Letňan a na lince 168 mezi zastávkami Kodymova a K fialce vznikne Nárožní.