Pražská opozice neprosadila projednání opencard ani problémů s IT

bývalý primátor Tomáš Hudeček a nynější primátorka Adriana Krnáčová na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy

bývalý primátor Tomáš Hudeček a nynější primátorka Adriana Krnáčová na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy Zdroj: ctk

Pražští opoziční zastupitelé neuspěli se zařazením asi 15 aktuálních témat do programu zastupitelstva. Opozice chtěla projednat mimo jiné kartu opencard, chystané změny v MHD, pražské stavební předpisy nebo financování dopravního podniku (DPP). Opozice chtěla rovněž stáhnout z programu bod týkající se svozu odpadu. Vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) je však u všech návrhů přehlasovala.

Opoziční zastupitelé kritizovali návrh programu předložený radou. „Dnešní program jednání neobsahuje žádné mimořádně důležité body,“ řekl bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Bývalý náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09) pak uvedl, že „rada vlastně neměla vůbec chuť dnešní jednání svolat“. Program obsahoval zhruba dvacet bodů, v minulosti nebylo neobvyklé, že jich bylo až 80.

V rámci zhruba hodinu a půl trvající diskuse chtěla opozice projednat mimo jiné pražské stavební předpisy, které v programu zařazeny nebyly, kartu opencard a rovněž měla v úmyslu zařadit téma chystaných dubnových změn MHD. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) ale odmítl zabývat se MHD. „Dnes by ten bod nic neřešil, probíhá totiž připomínkové řízení městských částí a obyvatel,“ řekl Dolínek.

IT Krnáčové nesebrali

Bývalý primátor Tomáš Hudeček (bezp.) zase navrhl, aby byl projednán bod zřízení pozice radního pro oblast IT. Radní, který by řešil pouze IT, ustaven v koalici nebyl. Problematiku IT má ve své kompetenci primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Naopak vyřadit z programu plánované téma vypsání desetiletého tendru na svoz odpadu chtěl exnáměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Řekl, že materiál je v rozporu s dřívějšími usneseními, že Praha si má svoz zajišťovat sama. Kritizoval rovněž i délku tendru na deset let.

Opozice navrhovala zařadit 15 témat, další dvě pak chtěla naopak vyřadit. Vládnoucí koalice odmítla všechny návrhy. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) uvedl, že materiály nebyly řádně projednány. „Jedná se spíše o interpelace než o řádné body,“ řekl. Exprimátor Svoboda oponoval, že požadavek zařadit materiály je právem opozice. V Praze vznikla po říjnových komunálních volbách koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Do té doby vládnoucí TOP 09 skončila společně s ODS, KSČM a Českou pirátskou stranou v opozici.