Pražská správa služeb podle antimonopolního úřadu špatně vybírala právníky

Šéf Úřadu na ochranu hospodářské
soutěže Petr Rafaj

Šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj Zdroj: E15 Eduard Erben

Správa služeb hlavního města Prahy chybovala v šestnáctimilionovém tendru, ve kterém hledala poskytovatele právních služeb. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) část zakázky zrušil. Rozhodnutí je pravomocné, Správa služeb se proti němu neodvolala.

Tendr vypsala letos v lednu a zakázku rozdělila na dvě části. První z nich se týkala vymáhání pohledávek a druhá, kterou ÚOHS zrušil, běžné agendy. Podle ÚOHS správa služeb postupovala diskriminačně při nastavení kvalifikačních kritérií. Údajně neodpovídaly druhu, rozsahu a složitosti zakázky.

„Zadavatel požaduje v daném případě prokázat skutečnost, která není pro řádné plnění zakázky nezbytná,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

Podle ÚOHS byly neodůvodněně diskriminováni někteří dodavatelé. Správa služeb hlavního města Prahy zatím nemůže v tendru pokračovat. Může jej ale vypsat znovu se změnou podmínek na kvalifikaci uchazečů. ÚOHS se případem začal zabývat na základě podání Advokátní kanceláře Brož, Sedlatý a konkurenční Fiala, Tejkal a partneři. Obě firmy byly z tendru vyřazeny pro nesplnění kvalifikace.