Pražské služby vyplatí na dividendách 150 milionů

Společnost Pražské služby

Společnost Pražské služby Zdroj: cng.cz

Společnost Pražské služby, ve které hlavní město Praha vlastní 77 procent akcií, vyplatí akcionářům ze svých zisků dividendy v celkové výši 150 milionů korun. V pondělí o tom rozhodla řádná valná hromada Pražských služeb. Sdělila to mluvčí společnosti Pražské služby Miroslava Egererová.

Na výplatu dividend bude použito 84 milionů korun z loňského zisku Pražských služeb a dalších 66 milionů korun firma poskytne z nerozděleného profitu minulých let. Na hlavní město Prahu by tak měla připadnout dividenda necelých 116 milionů korun.

Dalším významným akcionářem je finanční a investiční skupina Natland Group, která minulý týden oznámila, že koupila 18,85 procenta akcií Pražských služeb a stala se tak jejich největším minoritním akcionářem. Natland Group akcie drží prostřednictvím společnosti Soranus.

Valná hromada v pondělí změnila také stanovy firmy a zvolila nové členy dozorčí rady Pražských služeb. Společnost, stejně jako další firmy spojené s hlavním městem, přechází na takzvaný německý model řízení. Znamená to, že politici již nebudou zasedat v představenstvu, ale jen v dozorčí radě. Do ní byli zvoleni vlivní pražští politici jako například předseda pražské ODS Boris Šťastný nebo starosta Prahy 12 František Adámek (ČSSD).

Dalšími členy dozorčí rady byli zvoleni místostarosta Prahy 13 David Zelený a bývalý radní hlavního města Ondřej Pecha (oba ODS), dále zastupitel za ČSSD Miroslav Poche. Za Natland Group zasedne v dozorčí radě Tomáš Raška. Další tři místa jsou vyhrazena pro zaměstnance, uvedla Egererová. Dovoleni budou v následujících třech měsících.

Valná hromada dále rozhodla o změně formy akcií, které již nebudou vedeny na majitele, ale na jméno. Dozorčí rada bude podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora Karla Březiny (ČSSD) vybírat pětičlenné představenstvo. V něm budou zasedat pouze odborníci.

Přechod společností vlastněných městem na takzvaný německý model slíbilo nové vedení města po volbách. V minulosti totiž politici ve statutárních orgánech městských firem pobírali mnohamilionové odměny. To by se nyní mělo změnit. Za příjmy z městských firem byl kritizován například šéf pražské sociální demokracie Petr Hulinský nebo Poche.

Pražské služby loni zvýšily zisk na 98,1 milionu korun z 92,8 milionu Kč o rok dřív. „Tohoto nejlepšího výsledku hospodaření v historii akciové společnosti bylo dosaženo zejména výrazným meziročním navýšením výnosů o 590,9 milionu korun,“ uvedlo vedení firmy ve výroční zprávě, podle které pozitivní vliv na tržby Pražských služeb měla zejména zimní údržba komunikací. Celkové výnosy Pražských služeb se loni zvýšily na 3,092 miliardy korun z předloňských 2,5 miliardy Kč.

Na základě výběrového řízení z roku 2001 vykonávají Pražské služby funkci operátora celopražského systému nakládání s komunálním odpadem. Pražské služby zajišťují pro pražský magistrát také úklid ulic. Za osmiletou zakázku obdrží devět miliard korun.