Pražské zastupitelstvo bude hlasovat o koalici koncem měsíce

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: CTK

O tom, jaká koalice nakonec povede hlavní město, budou pražští zastupitelé rozhodovat koncem měsíce. Předběžně se zatím hovoří o čtvrtku 27. listopadu. Pozice ve vedení Prahy si mezi sebou rozdělily hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN).

Předběžný termín serveru E15.cz potvrdila magistrátní mluvčí Petra Hrubá. Novou pražskou primátorkou má být Adriana Krnáčová z ANO. Hnutí dále bude v radě zastupovat Michal Hašek, Libor Hadrava, Radek Lacko a Eva Kislingerová.

Legislativu, protikorupční strategii a veřejnou správu bude mít na starosti budoucí primátorka Krnáčová, za majetek bude zodpovídat Michal Hašek, Hadrava bude mít v kompetenci bezpečnost.

Za Trojkoalici má v radě usednout místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický, který bude zodpovídat za územní rozvoj. Kulturu a památkovou péči bude mít na starosti předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf. V pozici radní pro životní prostředí a technickou vybavenost bude Jana Plamínková.

Za dopravu a evropské fondy bude mít zodpovědnost místopředseda pražské ČSSD Petr Dolínek a za školství a sociální problematiku místostarostka Prahy 3 Irena Ropková. Třetí místo pro ČSSD zůstává zatím volné. Původně jej měl obsadit Karel Březina. Toho však soud uznal vinným kvůli podvodu v pražském dopravním podniku.

Spor o Stropnického

Spor se ještě vede o pozici Matěje Stropnického, kterého si Starostové a nezávislí (STAN) nepřejí jako náměstka primátorky, je prý moc levicový. V současnosti se hovoří o tom, že by mohli být řešením dva náměstci pro Trojkoalici namísto dosavadního jednoho. Případné rozšíření počtu náměstků ale podle ČTK rozděluje ANO a ČSSD - sociálním demokratům nevadí, ANO je proti.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.

Pavel Páral: ANO chce odborně zruinovat Prahu