Pražskou Lennonovu zeď někdo přebílil. „Zeď skončila“, hlásí nápis

Lennonova zeď

Lennonova zeď Zdroj: CTK

Lennonova zeď byla dlouhodobě turistickou atrakcí
Během let mnohokrát změnila svou podobu, zde je zachycena v roce 1993
John Lennon se na zdi objevil v mnoha vypodobněních
Zeď využili pro svou tvořivost lidé z celého světa
Zeď křižovaly nápisy i obrazy
7
Fotogalerie
Legendární pražská Lennonova zeď má bílou barvu, k jejímu natření se na facebooku přihlásila umělecká skupina Pražská služba. Na zdi, která patří k zahradě Řádu maltézských rytířů, se objevil pouze nápis Wall Is Over (Zeď skončila). Záhy se tam začaly objevovat nové nápisy. Trestní oznámení kvůli vandalismu majitel zdi po komunikaci se studenty stáhl.

Nápis parafrázuje název skladby Happy Xmas (War Is Over), tedy Šťastné Vánoce (Válka skončila), kterou nahráli John Lennon s Yoko Ono v roce 1971. „Nechtěli jsme přetírat něčí nápisy, ale dát prostor pro nové. Zeď už sloužila jen jako turistická atrakce a staré nápisy už byly vyprázdněné. Je to v duchu myšlení Johna Lennona. Dali jsme prostor pro svobodné vyjádření dalším lidem,“ řekl Jan Dotřel u umělecké skupiny. Na místě prý byli několik hodin a dokonce i diskutovali s kolemjdoucími.

Zástupci řádu se ráno obrátili na policii, po komunikaci se studenty, kteří se k přemalování zdi přihlásili, ale své podání stáhli. „Ráno jsme se domnívali, že jde o vandalismus. Je škoda, že se na nás neobrátili předem, mohli jsme tomu nedorozumění předejít,“ řekl zástupce řádu Michal Peterka.

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana by nicméně šlo maximálně o přestupek, a to buď proti občanskému soužití, nebo proti majetku. O trestný čin sprejerství se prý nejedná, zeď je k němu v podstatě určena.

Na státní svátek

Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková uvedla, že zeď byla přebílena pravděpodobně v noci z 16. na 17. listopadu. „Praha 1 proti sprejerství bojuje, ale Lennonova zeď má svoji symboliku. Je to takové sprejerství naruby,“ řekla Blažková.

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. První nápisy a básničky se tu začaly objevovat již v 70. letech minulého století a postupně se dostala až do turistických průvodců. Kromě textů tu byl i portrét Johna Lennona, který jej většinou zobrazoval v dlouhých vlasech a brýlích z období Bílého dvojalba z roku 1968.

Zeď několikrát nechala přemalovat za minulého režimu komunistická moc, nápisy se zde ale vždy objevily znovu. U zdi se konaly pravidelné vzpomínkové akce na Lennona.