Pražští radní schválili účetnictví Kongresového centra, ziskem splatí část dluhu

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha Zdroj: profimedia.cz

Pražští radní schválili účetní závěrku zadluženého Kongresového centra Praha (KCP) za rok 2012. Hospodaření KCP skončilo v roce 2012 ziskem ve výši 61,1 milionu korun. Většina peněz padne na splátku dluhu.

Radní rozhodli, že převedou pět procent čistého zisku, to znamená přes tři miliony korun, do rezervního fondu. Zbytek zisku ve výši 58,07 milionu korun město převede jako úhradu neuhrazené ztráty z minulých let. Dluh KCP je zhruba 1,85 miliardy korun, loni z něj podle účetní závěrky umořilo přibližně 55 milionů korun.

KCP se do dluhů dostalo kvůli rekonstrukci související se zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Asi polovinu ze čtyřmiliardové půjčky firma sama splatila. Ministerstvo financí má na majetku KCP zástavu.

Dluhem KCP se zabývá i vláda. Záměrem je navýšit základní jmění KCP. Ve firmě ovládané Prahou, by tak následně ministerstvo financí získalo podíl 70 procent. V následujících čtyřech letech by Praha svůj podíl opět navýšila tím, že by investovala do modernizace budovy.

Investice mezi lety 2014 až 2017 dosáhne částky až 750 milionů korun. Následně by se poměr vlastnictví ustálil na 55 procentech vlastněných státem, zbylých 45 procent by drželo město.

: