Předražený hotel Prahy 10: protikorupční fond podal trestní oznámení

Horský hotel na Černé hoře

Horský hotel na Černé hoře Zdroj: CC BY SA 3.0: Petr Vilgus via Wikipedia

Kvůli horskému hotelu v Jánských Lázních, který vlastní Praha 10, padlo další trestní oznámení. Podal ho Nadační fond proti korupci (NFPK) spolu s několika fyzickými osobami. Podle něho byla rekonstrukce předražená až o stovky procent.

Horský hotel na svazích Černé hory koupila městská část v roce 2008 za 48 milionů korun, za dalších více než 50 milionů ho poté opravila. Případ podrobně popsal týdeník Euro. Další trestní oznámení podali opoziční zastupitelé kvůli podezření, že někteří jejich kolegové se v hotelu rekreovali zdarma.

Loni v létě byla v hotelu opravena elektroinstalace, rozvodna nízkého napětí, vyměněná okna a modernizované třetí podlaží. Jedna zakázka byla za 3,7 milionu, ostatní tři mezi 5,6 a 5,9 milionu korun bez DPH. „Zakázky na rekonstrukci hotelu, šikovně soutěžené tak, aby žádná z nich nepřesáhla částku šest milionů korun, mě zaujaly už před rokem,“ uvedl Pavel Hájek ze sdružení Zaostřeno na desítku.

Podle fondu ale provedené práce neodpovídaly ceně vzešlé z veřejné zakázky. Například opravu elektroinstalace si nechal ocenit u tří firem. „Konkrétně vysoutěžená cena ve výši 5,56 milionu korun bez DPH se pravděpodobně pohybovala ve skutečně tržní ceně výši 1,11 až 1,31 milionu korun bez DPH,“ uvedl NFPK. Některé fakturované práce podle něj navíc vůbec nebyly provedeny.

Pro zastupitele zadarmo

Kritizovaná rekonstrukce není jediným problémem, který Praha 10 s hotelem v poslední době má. Koncem listopadu opoziční TOP 09 upozornila na podezření, že se někteří zastupitelé Prahy 10 v hotelu rekreovali zdarma. Podali kvůli tomu trestní oznámení. Současná starostka Radmila Kleslová (ANO) obvinění opozice odmítá, ona ani zastupitelé ANO tam podle ní nikdy nebyli. Stejně reagoval i bývalý starosta Bohumil Zoufalík (Hnutí nezávislých pro Prahu 10).

Hotel pro městkou část spravuje soukromá firma vzešlá z výběrového řízení. Podle TOP 09 ho vyhrála firma bez zkušeností, založená krátce před vypsáním tendru. Koupi hotelu městská část odůvodňovala potřebou rekreace dětí ze škol ve správě městské části. Dotované pobyty vycházejí na 800 až 1000 korun za týden.

Praha 10 nalila do krkonošské chaty přes sto milionů, vyšetří to policie