Předseda ČSSD Sobotka skončí jako šéf stranických poslanců

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK/Jakub Dospiva

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odstoupí z funkce šéfa sociálnědemokratických poslanců. Oznámil to na dnešním zasedání klubu. Za svého nástupce navrhl Sobotka nynějšího místopředsedu frakce Jeronýma Tejce.

Rezignaci Sobotka podá na začátku příští řádné schůze sněmovny, která je plánována od 6. prosince. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že už nechce spojovat obě funkce, příští rok se hodlá soustředit na podporu kandidátů ČSSD v krajských volbách.

Sobotka přijde rezignací na funkci šéfa klubu o příslušný příplatek k poslaneckému platu a o možnost využívat vozidlo bez řidiče. Jeho plat je nyní podle výpočtů ČTK 88 tisíc korun, základní plat poslance činí 55 900 korun. Sobotka naopak nepřijde o přednostní právo vystoupení na sněmovním plénu; a to díky už schválené novele jednacího řádu, která je od prosince rozšiřuje i na předsedy stran, pokud jsou poslanci.

Spojit obě funkce Sobotka pokládal za nutné po loňských sněmovních volbách, po nichž odstoupil z čela strany Jiří Paroubek, a kvůli sjezdu ČSSD, v němž svedl souboj k křeslo v čele sociální demokracie s nyní prvním místopředsedou Michalem Haškem. Stranu bylo podle Sobotky nutné stmelit a konsolidovat. „Tyto etapy se podařilo překonat,“ podotkl.

Nyní je čas na podávání nominací. Nového předsedu zvolí členové klubu. Sobotka je přesvědčen o tom, že Tejc, jehož nominoval, je připraven se úlohy zhostit. Tejc patří do Sobotkova pomyslného tábora.

Šéfy klubů už vyměnily v tomto volebním období ODS a Věci veřejné. V ODS nahradil Zbyněk Stanjura Petra Tluchoře, ve VV Vít Bárta Kristýnu Kočí.