Premiér: EU je garancí prosperity a bezpečnosti, vystoupení je nesmyslné

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje jakékoliv návrhy na vystoupení České republiky z Evropské unii za nesmyslné, škodlivé a nebezpečné. Členství v unii je podle něj garancí prosperity a bezpečnosti země a potvrzením polistopadového vývoje české společnosti. Kvůli nynějším debatám o vystoupení Británie z EU se tohoto tématu "dříve či později" chopí pravicoví extremisté a nacionalisté v Česku i dalších zemích osmadvacítky, uvedl český premiér v dnešním prohlášení.

„Pokud Velká Británie vystoupí z EU, což si rozhodně nepřeji, vyvolá to vlnu nacionalismu a separatismu po celé Evropě. Evropská myšlenka bude oslabena,“ tvrdí Sobotka. Již v úterý uvedl, že pokud by Česká republika přestala být členem Evropské unie, vrátila by se do sféry vlivu Ruska, což si rozhodně nepřeje. „Nové zdůraznění významu členství České republiky v EU bude v případě brexitu velkou politickou výzvou jak pro levicové, tak pravicové demokraty,“ zdůraznil dnes předseda vlády.

Britové budou o setrvání v unii rozhodovat v červnovém referendu, tábory příznivců i odpůrců jsou zatím podle průzkumů poměrně vyrovnané. Za setrvání Británie v unii bojuje premiér David Cameron, proti jsou ale i někteří členové jeho kabinetu.

Sobotka čeká, že se v případě vystoupení Británie z EU tématu chopí různé extremistické skupiny nejen v Česku. Zatím o této možnosti mluví například členové hnutí Svoboda a přímá demokracie, kritické k osmadvacítce jsou také ODS nebo Úsvit s Blokem proti islámu.