Prezident Hospodářské komory Petr Kužel nebude znovu kandidovat

Petr Kužel

Petr Kužel Zdroj: Foto E15

Současný prezident Hospodářské komory Petr Kužel nebude do této funkce z rodinných důvodů kandidovat. Volební sněm se uskuteční 22. května v Plzni. Nyní se o funkci ucházejí tři kandidáti - někdejší ministr průmyslu a obchodu a prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý, viceprezident komory Zdeněk Somr, jenž už dříve organizaci řídil, a prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl.

„Situace se mění každým okamžikem,“ řekla mluvčí komory Lenka Vodná. Kandidáti se mohou do volby přihlásit i na samotném sněmu. Dlouhý byl v 90. letech coby člen vlády jednou z nejznámějších tváří polistopadové ekonomické transformace a v průzkumech veřejného mínění se řadil k nejpopulárnějším českým politikům. Později se stal poradcem americké investiční banky Goldman Sachs. Byl i členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) kabinetů Mirka Topolánka, Jana Fischera a Petra Nečase.

Somr stál v čele Hospodářské komory v letech 1993 až 2002. Poté se stal prezidentem Středního podnikatelského stavu a v roce 2010 novým předsedou Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře ČR.

Hospodářská komora ČR
Hospodářská komora ČR, která letos slaví 21 let od svého vzniku, sdružuje 14 tisíc podnikatelů zaměstnávajících přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva ČR.

Delegáti sněmu budou na další tři roky volit prezidenta, viceprezidenty, představenstvo, dozorčí radu a smírčí komisi. Kužel před třemi lety na sněmu mandát obhájil. Loni v červnu se ho sněm pokusil z funkce odvolat, ale návrh na vyslovení nedůvěry většina delegátů nepřijala. Důvodem snah o jeho odvolání byly výsledky auditu, podle něhož před časem z komory odtekly desítky milionů korun. Na uvedeném sněmu přitom rezignovali tři ze sedmi členů dozorčí rady.

Kužel kvůli kauze čelí trestnímu oznámení. Nadační fond proti korupci ho podezíral ze zpronevěry, porušení povinností při správě cizího majetku či pletichy při zadávání veřejné zakázky. Kužel obvinění odmítl, šlo podle něj o odpovědnost minulého úřednického vedení komory.