Prezident už rozjíždí svůj protidluhový fond

V únoru zvolený prezident Miloš Zeman slíbil, že bude dávat 30 procent ze svého platu hlavy státu na umoření státního dluhu. Vznik fondu odhadoval do měsíce až dvou po prezidentské inauguraci. A Zeman už na Hradě přípravu fondu skutečně zadal: „Pan prezident si nechává zjišťovat veškeré náležitosti k založení a fungování fondu,“ řekla prezidentova mluvčí Hana Burianová. Zeman by chtěl do fondu nalákat další movité přispěvatele. Nikdo se však zatím nehlásí.

V Zemanově případě by třicet procent z platu bez paušálních náhrad znamenalo příspěvek 55 890 korun. Od dalších přispěvatelů chce ale rovnou 160 tisíc korun. „Protože tím vykoupíte z dluhového otroctví jednoho člověka,“ odůvodnil Zeman částku s tím, že přesně tolik z 1,6bilionového státního dluhu připadá na každého z obyvatel.

Zeman tvrdí, že takto chce přispívat státu, protože sám si plat snížit nemůže. Například ve Francii však stačilo nově zvolenému prezidentovi Françoisovi Hollandemu v roce 2012 požádat vládu o snížení platu právě o 30 procent a kabinet návrh hlavy státu odhlasoval hned na svém prvním zasedání. Naposledy, kdy český či československý prezident přímo přispěl na zlepšení ekonomické situace státu, to bylo za Ludvíka Svobody v roce 1968. Tehdy se v rámci Pražského jara rozjela spontánní celonárodní sbírka občanů pro stát. Do takzvaného Fondu republiky přispěl i Svoboda 30 tisíci československými korunami a jeho manželka přidala 24 gramů zlata.