Prezidentova ochranka je už čtyři měsíce bez ředitele

Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě vyvěsil rudé trenýrky

Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě vyvěsil rudé trenýrky Zdroj: Ztohoven

Vedení policie hledá nového ředitele Útvaru pro ochranu prezidenta i čtyři měsíce po odstoupení Petra Dongrese, který na funkci rezignoval po incidentu, kdy aktivisté vyvěsili rudé trenýrky nad Pražským hradem. Na pozici probíhá výběrové řízení, řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle něj je z vrcholných policejních manažerů ještě volné místo šéfa policie v Plzeňském kraji, který také vzejde z výběrového řízení.

Podle Tuhého se brzy ještě bude konat výběrové řízení na post ředitele Královéhradecké policie, který na konci března před vstupem do politiky opustí Martin Červíček. „Jsem přesvědčen, že v policii se nachází velké množství kvalitních manažerů a že všechna tato klíčová místa brzy obsadíme,“ uvedl Tuhý.

Dongres skončil v roli šéfa prezidentovy ochranky ke konci září, protože necítil důvěru hlavy státu. Odpovědnost za událost, při které členové skupiny Ztohoven pronikli převlečeni za kominíky na střechu budov Pražského hradu a vyvěsili tam místo prezidentské standarty obří červené trenýrky, ale odmítl.

Následně se Dongres stal náměstkem ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse. V Plzni chybí policejní ředitel po změnách v různých krajích, které souvisely s údajnou korupční kauzou, v které byl obviněn náměstek olomoucké krajského ředitele Karel Kadlec.