Při daňové Kobře vznikne tým auditorů veřejných výdajů

ministerstvo financí

ministerstvo financí Zdroj: Tomas Novak/Euro

Při speciálním útvaru Kobra, který má odhalovat daňovou kriminalitu, vznikne skupina auditorů zaměřená na veřejné výdaje, tedy například na zakázky nebo státní dotace. Stovky auditorů pod sebe převede odbor kontroly ministerstva financí. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN).

„Auditoři budou postupovat podle jednotných pravidel, díky čemuž zvládneme odhalit velké věci se stejným počtem lidí,“ řekl deníku první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Dosud se podle něj odhalovala hlavně dílčí pochybení, protože auditoři kontrolovali drobnosti a nevznikala vzájemně porovnatelná data. Lepší kontrolou by se měly ušetřit veřejné peníze.

Odbor kontroly ministerstva financí pod sebe převede auditory, kteří už pracují pod Generálním finančním ředitelstvím. Od října začne s prvními 86 auditory, příští rok se přidá dalších 202. Auditoři mají nově dokázat splnit i širší zadání, třeba prověřit zakázky v oblasti informačních technologií nebo dotace na vědu a výzkum. Vedle úmyslného obcházení zákona by měli odhalovat i chyby úřadů nebo krajů.

Plán kritizuje bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „De facto chtějí přenést velkou část kompetence finančních úřadů přímo na sebe,“ řekl HN. Důvodem je podle něj posílení mocenských ambicí.