Problematická Opencard má nového partnera, rozšíří služby

Opencard

Opencard Zdroj: 7

Informační systémy Pražského centra kartových služeb (PCKS) získaly nového partnera. Stala se jím nizozemská společnost Emoney Group. V rozhovoru pro deník E15 to potvrdil mluvčí českých operací Emoney Group Martin Opatrný. Kartové centrum zajišťuje většinu služeb, které nabízí Opencard, karta Pražana, jejíž rozjezd provázely značné komplikace a podezření z korupce.

Emoney Group přebírá smluvní závazky společnosti Haguess související s PCKS a systémem Opencard. Emoney Group bude tak pro pražské centrum kartových služeb zajišťovat IT a servisní podporu v rozsahu odpovídajícím dříve uzavřeným smlouvám. Radu hlavního města Prahy o tom dnes informuje Eva Vorlíčková, radní pro oblast informatiky a předsedkyně komise pro Opencard.

Jde o první tuzemskou akvizici společnosti, která oficiálně oznámila vstup na český trh teprve minulý týden. Opencard by se tak po pěti letech existence mohla dočkat rozšíření nabízených funkcionalit díky mezinárodním zkušenostem Emoney Group. Zatím jsou její možnosti oproti původnímu plánu omezené na elektronickou tramvajenku, průkazku do knihovny a placení za parkovné.

„Možné a technicky řešitelné je i propojení s dalšími karetními systémy,“ nastínil v rozhovoru pro E15 možný vývoj ředitel strategického rozvoje Emoney Group Christian Senly, který však dodává: „Nové funkcionality ale nebudou hned.“ Podle zveřejněných starších smluv platil pražský magistrát společnosti Haguess měsíčně za správu PCKS téměř tři miliony korun včetně DPH. Do současné doby bylo v rámci projektu Opencard vydáno přes milion karet. Projekt už stál podle údajů z roku 2012 přibližně 1,25 miliardy korun.

Magistrát v současné době hledá dodavatele fyzických karet Opencard, zakázka má hodnotu 48,8 milionu korun bez DPH. V dalším tendru poptává metropole poradenské služby, které ji mají pomoci najít řešení, jak se kontroverzní kartou vypořádat.