Problémy s výročními zprávami má třetina stran a hnutí. Mezi nimi LIDEM či Koruna Česká

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ctk

Pozastavení činnosti hrozí celkem šestapadesáti českým politickým stranám a hnutím. Sněmovnímu kontrolnímu výboru totiž nepředložily výroční finanční zprávy o loňském hospodaření, případně zprávy dodaly neúplné. Podle výboru by se tak Vláda měla obrátit na Nejvyšší správní soud (NSS). U třinácti stran, které už pozastavenou činnost za stejné provinění mají, by měl kabinet navrhnout jejich zrušení. Na 106 stran pak dokumenty dodalo v pořádku.

Mezi strany, kterým by měl soud podle poslanců pozastavit činnost, patří Antibursík - Stop ekoteroru! a Koruna Česká, které kandidují v evropských volbách. Podle sněmovního kontrolního výboru předložily neúplné zprávy. Pozastavení by mělo podle Sněmovny hrozit taky například straně LIDEM, kterou dříve vedla někdejší vicepremiérka Karolína Peake, Demokratické straně zelených, Straně soukromníků České republiky a hnutí Pro sport a zdraví, které zakládal exministr školství Josef Dobeš (dříve VV).

Ze stran a hnutí, jejichž činnost by měl soud podle poslanců pozastavit, nedodalo 38 z nich zprávu vůbec a 18 mělo zprávu neúplnou. Mezi strany a hnutí, které už mají pozastavenu činnost a mělo by hrozit jejich zrušení, patří třeba seskupení 4 VIZE, Vlastenecká strana a Viktor Kožený - Občanská federální demokracie.

Úplnou zprávu podalo 106 stran a hnutí

Za loňský rok odevzdalo úplnou výroční zprávu o hospodaření celkem 106 stran a hnutí. Jsou mezi nimi všechna parlamentní uskupení. Vládní ČSSD a hnutí ANO a opoziční ODS ale dostaly některé dary protizákonně, například od obcí nebo jejich firem. Strany už dary vrátily a o státní příspěvky na činnost tak nepřijdou. Záležitostí by se měly podle kontrolního výboru zabývat finanční úřady.

Problém nebude mít TOP 09, která ve zprávě o loňském hospodaření uvedla nezamýšlený pětimilionový nepeněžitý dar od Strany práv občanů - Zemanovců, aniž by měla smlouvu. Šlo o to, že zemanovci zobrazovali na volebních billboardech tvář místopředsedy Miroslava Kalouska s oznámením, že ho zastavili.

Josef Středula: Být v odborech je víc sexy, než být v politické straně