Prodej Lobkovického paláce míří do vlády

Lobkovický palác v Praze

Lobkovický palác v Praze Zdroj: profimedia.cz

V berlínské ulici Tiergartenstraße rostou velvyslanectví jako houby po dešti. Naposled v úterý tam otvíral nové zastoupení své země turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. A brzo tam bude zřejmě stavět i český stát.

„Ministerstvo zahraničních věcí nadále preferuje variantu výstavby nového velvyslanectví na nově získaném pozemku. Předpokládáme, že bude vypsána architektonická soutěž, a to dle soutěžního řádu České komory architektů,“ sdělil mluvčí úřadu Vít Kolář.

Šlo by o jednu z největších investic státu podobného typu v poslední době. I s pozemkem by si stavba vyžádala přes 400 milionů korun.

Česko má k nové ambasádě tím blíž, čím více se přibližuje dohoda s Německem o prodeji jeho pražského zastoupení do německých rukou. Prodej barokního Lobkovického paláce Němcům je totiž podmínkou získání berlínského pozemku.

„Jednání o kupní smlouvě se uskuteční společně s jednáním o prodejní smlouvě k Lobkovickému paláci,“ říká Kolář a podle informovaného zdroje deníku E15 hodlá návrh obou smluv předložit k projednání vládě v nejbližších týdnech.

Podle německého listu Mitteldeutsche Zeitung zaplatí Němci za palác až 24 milionů eur, tedy asi 600 milionů korun. Prodej Lobkovického paláce má však i kritiky, například stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka či Jiřího Lobkowicze z mělnické větve Lobkowiczů.

Českému státu nejprve Němci nabízeli na oplátku bývalou americkou ambasádu v centru města, ta se však české straně nelíbila. Nakonec se dohodl prodej pozemku v žádané ulici Tiergartenstraße, který už je rezervován pro Čechy. Ministerstvo by se tak mohlo zbavit stávající rezidence.

Dobré sousedství v praxi

Němčina je na úbytě

Rudolf Jindrák: Německo nemělo ambici vést Evropu, nutí ho okolnosti

Architektonicky cenná brutalistní stavba Vladimíra a Věry Machoninových z roku 1978 je pro současné potřeby zastoupení příliš velká a drahá na provoz. Výnos z prodeje zastoupení a dalších objektů v Berlíně by měl být vyšší než cena nové ambasády. Přesné částky ale ministerstvo zatím nechce říci. „Smlouva bude v souladu s platnou legislativou předložena vládě a do té doby ministerstvo nebude otázku ceny komentovat,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.