Propouštění opět hrozí i v největších firmách

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

České firmy v brzké ekonomické oživení příliš nevěří a spíše se připravují na horší časy. Podle informací deníku E15 se budou rozdávat výpovědi například v České spořitelně nebo ČEZ. Česká spořitelna naopak tvrdí opak. A po odchodu dlouholetého šéfa ČSOB Pavla Kavánka dojde k personálnímu zemětřesení i v největší tuzemské bance.

„Trh se hýbe, dochází především ke změnám na vysokých postech, které se poté přesunou dolů,“ potvrzuje trend Zdeněk Kaufmann z headhunterské společnosti Amrop.

Česká spořitelna se chystá propustit až 500 zaměstnanců, což je zhruba pět procent z více než deseti tisíc jejích pracovníků. Informaci potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Naopak budeme nabírat, tvrdí Česká spořitelna

Generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka nicméně uvedl, že informace o propouštění stovek lidí není pravdivá. „O žádném propouštění jsme neuvažovali a ani neuvažujeme,“ zdůrazňuje Kysilka.

„Česká spořitelna se naopak chystá zaměstnance nabírat, a to do nově vytvořeného back-office centra v Pardubicích,“ uvedl mluvčí spořitelny Marek Pšeničný.

ČEZ bude propouštět od příštího roku

Padající ceny elektřiny a klesající zisky donutily k úsporám i ČEZ. Do roku 2016 má v plánu snížit fixní náklady o 16 procent. „Úsporná opatření se dotknou i počtu zaměstnanců, přesná čísla ještě nejsou známa. Jednotlivé kroky jsou naplánovány na roky 2015 a 2016,“ říká mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

V případě České spořitelny by šlo o již druhé masivní propouštění od loňského jara. Loni v březnu, pár dní po oznámení rekordního zisku za rok 2012, banka přiznala, že pošle na dlažbu na šest set zaměstnanců. Před týdnem rakouská Erste navíc varovala, že letos skončí ve ztrátě 1,6 miliardy eur.

Banky mluví o propouštění od začátku krize

Propouštění v českých bankách je jejich mantrou již od začátku krize. „Když už banky nepropouští, určitě nikoho nenajímají, a když je třeba, hledají na uvolněné pozice interní kandidáty,“ říká Kaufmann. V rámci udržení vysokých zisků se zaklínají zvyšováním efektivity. „Pokles stavu zaměstnanců v 2013 vedl k desetiprocentní úspoře v personálních nákladech v 1. čtvrtletí roku 2014,“ chlubí se Česká spořitelna ve zprávě o hospodaření. Spořitelna měla na konci letošního března 10,425 tisíce zaměstnanců, o 626 méně než o rok dříve. Což vyvrací časté argumenty bank, že sice musejí propustit stovky zaměstnanců, ale nové zase naberou.

Počet zaměstnanců o téměř pět procent snížila letos v únoru také GE Money Bank, když vyhodila 140 bankéřů. Raiffeisenbank od počátku krize sáhla ke dvěma velkým vlnám propouštění, během kterých se zbavila několika stovek lidí.

Na rozdíl od bankéřů si mohou být svou prací poměrně jistí zaměstnanci automobilek. Největší soukromý zaměstnavatel v Česku, mladoboleslavská Škoda Auto, žádné výkyvy v počtu pracovníků nepředpokládá. „V našich třech českých továrnách, v centrále a ve Vývojovém centru v Mladé Boleslavi pracuje téměř 25 tisíc zaměstnanců. Tento počet považujeme za stabilizovaný,“ říká Jana Blahníková z tiskového oddělení automobilky.

V květnu propouštělo nejméně firem za posledních 17 měsíců