Propouštění tisíce učitelů nechystáme, tvrdí Dobeš

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: profimedia.cz

Ministr školství Josef Dobeš (VV) odmítl obavy odborářů, podle nichž se kvůli plánovaným vládním škrtům chystá do roku 2014 v jeho rezortu masivní propouštění.

Ekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassman dnes řekl, že úsporná opatření připraví o práci „minimálně 23 tisíc takzvaných úředníků“. Konkrétně to má být podle Fassmana 17 tisíc učitelů z regionálního školství, tři a půl tisíce policistů a dalších státních zaměstnanců například z hygienických stanic a jiných kontrolních institucí.

Rezort školství má v příštích třech letech přijít dohromady o 15 miliard korun. „Ta čísla o tom, kolik bude propuštěno učitelů, jsou od zeleného stolu. Plošné škrty jsou nepřijatelné,“ prohlásil Dobeš. Dodal, že potřebné peníze se ušetří reformami a zůstanou „ve školství“.
Ačkoliv vláda zápasí s hlubokým deficitem, neměla by rezignovat na své priority, mezi nimiž jsou právě vzdělávání a konkurenceschopnost, konstatoval ministr. Právě požadavek, aby chystané úspory jeho rezort prosazují Věci veřejné. Zda se jim podaří přesvědčit šéfa státní pokladny Miroslava Kalouska (TOP 09, ale není vůbec jisté.

Jak chce Kalousek škrtat Jen tento rok by mělo podle návrhu ministerstva financí přijít školství formou vázaných výdajů o 4,4 miliardy, z toho regionální školství o 3,4 miliardy. Přitom zhruba o čtyři miliardy byly letos platy učitelů zvýšeny. „Nedovedu si představit, že bychom jim to zase sebrali,“ poznamenal k tomu Dobeš. Škrtnout prý nejde ani vysokým školám, které jsou hluboce podfinancované. Pokud Kalouskovi návrhy projdou, o peníze přijdou mateřské, základní a střední školy. Do roku 2013 by mělo školství přijít o 4,6 miliardy a v roce 2014 pak o dalších šest miliard. Co chystají odbory Odbory zvažují proti zamýšleným opatřením, o nichž má tento měsíc jednat koalice, protesty. Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil řekl, že o dalším postupu by odborová centrála měla jednat 19. března. Odboráři, zaměstnavatelé a vláda by pak spolu o škrtech mohli jednat 23. března na tripartitě. Školské odbory už varovaly, že v případě škrtů by vyzvali střední školy k protestům.