Prověrka: Policie na demonstracích nechybovala, zasahovalo na tisíc policistů

Protestní shromáždění Solidarita bez hranic: Akční den proti pevnosti Evropa se uskutečnilo 6. února na Malostranském náměstí v Praze.

Protestní shromáždění Solidarita bez hranic: Akční den proti pevnosti Evropa se uskutečnilo 6. února na Malostranském náměstí v Praze. Zdroj: CTK

Policie během zásahu na pražských demonstracích proti islámu a na podporu uprchlíků nechybovala, zní závěry prověrky policejního postupu. „Žádné zásadní excesy ze strany policie se nenašly,“ uvedl dnes ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) k událostem první únorové soboty. Do dneška se přitom podle něj nepodařilo najít policistu, na kterého si stěžovali pracovníci Českého rozhlasu. Těm údajně odmítl pomoc, když demonstranti napadli jejich přenosový vůz.

„Podobné praktiky nemají u policie své místo,“ uvedl k tomu ministr. Policista nebo policistka, o kterého se jedná, se má podle něj sám přihlásit a očistit jméno sboru.

Druhý kritizovaný incident se odehrál během demonstrací v Thunovské ulici. Policie čelila kritice za to, že nezasáhla proti maskovaným mužům, kteří napadli průvod levicových aktivistů. Na sociálních sítích se pak šířilo podezření, že ve skupině byli i policisté a na provokacích se podíleli. Ministr vnitra dnes obvinění odmítl s tím, že video, které incident zachycuje, bylo sestřiháno a šířeno s úmyslem pošpinit jméno policie a destabilizovat situaci.

Tuhý: Stojím za prací policie

Kritiku odmítá i policejní prezident Tomáš Tuhý. „Stojím za prací policie,“ uvedl v pondělí. Podle Chovance šlo o největší demonstraci za posledních dvacet let, tedy nový fenomén, kterému se bude muset přizpůsobit i policie. Na zvládnutí osmi různých demonstrací s pochody se podle něj podílelo více než tisíc policistů. Počet demonstrantů se vyšplhal na zhruba deset tisíc.

Policii po demonstracích kritizoval například ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Upozorňoval na to, že na shromážděních podle zákona nikdo nesmí mít maskovaný obličej a zbraň. Policie podle ministra selhala, když proti maskovaným mužům nezasáhla.