Průmysl v eurozóně prudce klesá, Česko trend kopíruje

průmysl

průmysl Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v zemích eurozóny prohlubuje propad a klesá ve všech klíčových ekonomikách včetně Německa. Ukázal to index nákupních manažerů pro zpracovatelský sektor, který sestavuje organizace Markit. Index aktivity za duben klesl na 45,9 z březnových 47,7 bodu. To je nejvýraznější propad za téměř tři roky. Vývoj průmyslu je nepříznivý také v Česku – spadl pod hranici 50 bodů.

Dubnový vývoj naznačuje, že ekonomika eurozóny pokračuje v útlumu a je stále v recesi. Index aktivity je tak nejníže od června 2009 a zaostal i za odhady analytiků. Ti v průměru čekali, že hodnota indexu se sníží na 46 bodů.

Pokud je index pod 50 body, signalizuje to pokles aktivity. Pokud by vystoupil nad 50 bodů, znamenalo by to, že aktivita roste.

„Zpracovatelský sektor v eurozóně se v dubnu posunul hlouběji do recese. Index aktivity naznačuje, že výroba ve čtvrtletí klesala alarmujícím tempem více než dvou procent,“ poznamenal hlavní ekonom organizace Markit Chris Williamson.

V útlumu je průmysl napříč eurozónou, prudce padá v Itálii

Výroba v průmyslu klesá napříč eurozónou, podle očekávání ale nejvýrazněji v Řecku. Tam se index dostal na pouhých 40,7 bodu z březnové hodnoty 41,3 bodu.

Velmi zklamala Itálie, kde index aktivity klesl na 43,8 z březnových 47,9 bodu. Ekonomové čekali mnohem mírnější pokles na 46,7 bodu. Index za Německo klesl na 46,2 z předchozích 48,4 bodu, zatímco trh čekal pokles na 46,3 bodu. Ve Francii index mírně vzrostl na 46,9 z předchozích 46,7 bodu, aktivita ale i tak zůstává zřetelně v útlumu.

Česko sestupný trend kopíruje

Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v dubnu zhoršily také v Česku - index nákupních manažerů (PMI) klesl na 49,7 bodu z březnových 52,1 bodu.

Výkonnost se podle Markit Economics snížila hlavně kvůli poklesu nových zakázek, který vedl k mírnému propouštění a pomalejšímu růstu výroby. Exportní poptávka podle indexu zůstala slabá. Firmy zároveň oznámily, že oproti předchozímu měsíci vzrostly ceny celé řady vstupů včetně kovů, dřeva, plastů a paliva. Růst cen je přitom nyní nejvyšší za posledních deset měsíců.

„Vzhledem ke zpřísňující se fiskální politice České republiky v tomto a následujícím roce musí růstový impulz přijít ze zahraničí,“ uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Vývoj tuzemského PMI podle ní odpovídá oslabení ukazatelů PMI v Německu, které je hlavním obchodním partnerem České republiky.