Průzkum: Daně v Česku nejsou spravedlivé, bohatí by měli platit víc

Bohatí by měli podle většiny Čechů platit větší daně.

Bohatí by měli podle většiny Čechů platit větší daně. Zdroj: e15, anna vackova

Daně lidí s vysokými příjmy jsou podle poloviny Čechů nízké, naopak daně lidí s nízkým příjmem považuje nejvíce občanů, a to tři pětiny, za vysoké. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle jehož zjištění většina veřejnosti nepovažuje daňový systém v Česku za spravedlivý. Mezi obyvateli také převládá podpora více či méně progresivního zdanění osobních příjmů. Procento lidí, kteří by vysoké příjmy "mnohem více danili", je ale nejnižší od roku 2005.

Dvaašedesát procent lidí souhlasí s tím, aby více vydělávající odváděli státu vyšší podíl než ti, kteří mají malé příjmy. Podle 27 procent dotázaných by pro všechny měla platit stejná sazba a tři procenta uvedla, že by lidé s vyššími příjmy měli danit relativně menší část z nich než lidé vydělávající méně.

Daně lidí s vysokými příjmy považuje za vysoké 13 procent občanů a 26 procenta za přiměřené. Ohledně zdanění průměrných příjmů dvě pětiny dotázaných uvedly, že je vysoké, 48 procent ho hodnotí jako přiměřené a pět procenta jako nízké. Daně lidí s malým příjmem považují za nízké čtyři procenta, jako přiměřené je vidí 27 procent občanů.

Jak se má lišit procento daně z vysokého příjmu v porovnání s příjmy nízkými?Jak se má lišit procento daně z vysokého příjmu v porovnání s příjmy nízkými? | CVVM

Proti loňskému průzkumu se však o sedm procentních bodů snížil počet lidí, kteří považují daně, které odvádějí lidé s nízkými platy, za vysoké. Naopak o pět bodů stoupl podíl těch, podle kterých je toto zdanění přiměřené.

Zdanění vysokopříjmových občanů pokládají za vysoké nebo přiměřené častěji lidé s vyšším příjmem nebo dobrou životní úrovní, vysokoškoláci, vedoucí pracovníci, podnikatelé se zaměstnanci a voliči pravicově orientovaných stran. Naopak jako nízké je hodnotili respondenti s nižším příjmem či špatnou životní úrovní, starší lidé, středoškoláci bez maturity, dělníci a voliči ČSSD a KSČM. Posledně jmenovaní častěji podporují progresivní zdanění.

CVVM provedlo průzkum v první listopadové dekádě mezi tisícovkou lidí starších 15 let. Z jejich vyjádření ale vyplynulo, že zhruba dvě třetiny lidí daňovému systému nerozumí.