„Pučista“ Tejc byl jednomyslně zvolen do čela ústavně právního výboru

Jeroným Tejc

Jeroným Tejc Zdroj: ctk

Sněmovní ústavně právní výbor dnes vybral do svého čela sociálního demokrata Jeronýma Tejce v souladu s dohodami poslaneckých klubů. Bývalý šéf poslanců ČSSD, který na šéfa frakce rezignoval kvůli účasti na utajené lánské schůzce u prezidenta, získal v tajné volbě hlasy všech přítomných členů výboru.

„Zavazuje mne to do budoucna jak ve vztahu ke koalici, tak opozici,“ řekl ČTK k výsledku hlasování Tejc. Chtěl by, aby ve stejném duchu, tedy korektně, věcně a bez rozdělování na levici a pravici, pokračovalo i další jednání výboru.

Za jeden z úkolů svého výboru označil Tejc debatu nad novým občanským zákoníkem a jeho případnou novelizací, bude-li to v některých oblastech třeba. Možné odložení účinnosti občanského zákoníku, podle něhož se lidé začnou řídit od Nového roku, označil za nereálné, byť byl v minulosti zastáncem tohoto kroku.

Své šéfy už mají i další výbory
Sněmovní zahraniční výbor povede v souladu s dohodami poslaneckých klubů exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), branný David Kádner (Úsvit), bezpečnostní Roman Váňa a pro životní prostředí Robin Böhnisch (oba ČSSD). Hospodářský výbor dostal za předsedu Ivana Pilného, školský Jiřího Zlatušku a zdravotnický Rostislava Vyzulu (všichni ANO). Do čela petičního výboru poslanci zvolili Zuzku Bebarovou-Rujbrovou (KSČM).

Členy výboru v nejbližší době čeká projednávání návrhu rozpočtu ministerstva spravedlnosti a zákona o registru smluv, který by měl institucím nařídit zveřejňování uzavřených smluv a výběrových řízení, jehož autorem je nový místopředseda výboru Jan Farský (TOP 09).

Výbor si rovněž v souladu s dohodami zvolil i další místopředsedy. Za hnutí ANO se jimi stali Helena Válková a Radek Vondráček, dále Stanislav Grospič (KSČM), Petr Kořenek (ČSSD) a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle dohod předsedů sněmovních frakcí totiž budou mít početně velké výbory šest místopředsedů, nejmenší pak čtyři místopředsedy.

Pučista Tejc

Jeroným Tejc se na konci října stal staronovým šéfem poslaneckého klubu sociální demokracie. Za necelé tři týdny ale na funkci kvůli své účasti v povolební aféře kolem takzvaného lánského puče rezignoval.

Lánským pučem se nazývají události související s utajeným povolebním jednáním tehdejšího místopředsedy ČSSD Michala Haška a jeho příznivců s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Den po této schůzce většina členů předsednictva strany ČSSD vyzvala Sobotku k odstoupení z funkce, což rozpoutalo vnitrostranický boj o moc.

Glosa: Anatomie Haškovy lži