PwC: v Česku se již uskutečnily fúze a akvizice za dva biliony korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

V České republice se od jejího vzniku v roce 1993 uskutečnily fúze a akvizice v hodnotě více než dvou bilionů korun. Největší privatizační transakcí byl prodej Transgasu a šesti dalších plynárenských firem společnosti RWE. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti PwC ČR.

„Předmětem největších transakcí byly jednak společnosti v páteřních odvětvích ekonomiky, zejména finanční instituce, infrastruktura a energetika, a jednak některé významné podniky, například automobilka Škoda Auto nebo velké pivovary,“ uvedl Jan Hadrava z PWC.

Pro 90. léta byl charakteristický menší počet transakcí a také jejich velikost byla spíše nižší. Uskutečnila se kuponová privatizace, zároveň se událo pár významných strategických privatizací (například prodej Škoda Auto). Naopak v letech 2001 až 2008 nastal prudký nárůst počtu transakcí. V roce 2005 byl největší objem transakcí, když jejich celková hodnota přesáhla 300 miliard korun. V roce 2007 se uskutečnil největší počet transakcí v české historii, téměř tisícovka.

V letech 2009 až 2014 se po prudkém poklesu počtu transakcí v souvislosti s finanční krizí trh začal vzpamatovávat a počet transakcí se pozvolna vracel k předkrizovým počtům. Aktivita se přesouvala od zahraničních investorů směrem k českým. Roky 2013 a 2014 vykázaly po roce 2005 největší objem transakcí za téměř 200 miliard korun.

Letošek navázal na loňská čísla

Letošní rok navazuje na pozitivní loňská čísla. Za tři čtvrtletí roku 2015 se uskutečnily transakce v hodnotě přes 100 miliard korun. To je sice přibližně o 40 procent méně než za stejné období loňského roku, i tak jde ale o jeden z nejúspěšnějších roků v historii ČR.

Zájem investorů je letos jak o tradiční odvětví jako strojírenství nebo energetiku, tak i o společnosti z IT nebo například mediálního sektoru. Za největší transakci prvního pololetí 2015 lze považovat vyčlenění části podniku O2 do společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN).

Nyní roste zájem investorů z Číny o investice do firem v Česku a celkově regionu střední a východní Evropy. Během květnové výpravy českých podnikatelů v Šanghaji oznámil největší čínský soukromý konglomerát Fosun Group, že plánuje v ČR investovat až 80 miliard Kč, upozornil Hadrava.

Na podzim v ČR nakupovala čínská investiční skupina CEFC. Ta si vybrala Prahu jako sídlo svých evropských aktivit a plánuje zde investice v různých oblastech. Již investovala do nákupu podílu v leteckém dopravci Travel Service, ve fotbalové Slávii, Pivovarech Lobkowicz Group či v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media.

Aktivita v oblasti fuzí a akvizic je indikátorem zdraví ekonomiky

„Aktivita v oblasti fuzí a akvizic je indikátorem zdraví ekonomiky. Je tedy příznivé, že v ČR dochází k jejímu zintenzivnění. Proti období let 1990 až 2007 se mění její ráz. Transakce už nesouvisejí s ekonomickou transformací, ale jsou projevem standardních procesů tržního hospodářství,“ řekl ČTK analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Po 'hubených' letech 2008 až 2012, poznamenaných světovou finanční krizí, dochází podle něj nyní k oživení aktivity, které v následujících třech letech dále zintenzivní. Půjde prý o celosvětový jev, podnícený dostupnými úvěry a levnou ropou. Manažeři společností privátního kapitálu mají k dispozici historicky rekordní objem neinvestovaného kapitálu. Ten bude v příštích letech v sílící míře stimulovat aktivitu v oblasti fúzí a akvizic, což se projeví i v tuzemské ekonomice. Právě malé otevřené ekonomiky typu ČR by mohly být společně s rozvíjejícími se trhy vítězi popsaného procesu. Čínské akvizice v ČR jsou jeho projevem, a také proto v následujících letech zintenzivní, dodal.